Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ile kosztuje kolacja w najlepszych restauracjach świata? [ceny]

Bartosz Turek, Lion’ s Bank
Danie w restauracji El Celler de Can Roca, Girona, Hiszpania
Danie w restauracji El Celler de Can Roca, Girona, Hiszpania www.thewords50best.com
Wielomiesięczne kolejki oczekiwania i czterocyfrowy rachunek za kolację - to cena, którą trzeba zapłacić za skosztowanie najlepszych kuchni na świecie.

Poznaj listę najlepszych restauracji na świecie wg akademii Diners Club. Lion’ s Bank postanowił sprawdzić ich ofertę. 

Niemal 1000 kulinarnych ekspertów z całego świata pochyliło się nad talerzami najbardziej obiecujących restauracji i wytypowali, które z nich zasługują w tym roku na miano najlepszych. Tak powstała lista 100 najlepszych restauracji. 

Franciszkanie na topie 

Tegorocznym zwycięzcą jest Osteria Francescana, która swoich gości przyjmuje w Modenie (Włochy). To miejsce bardzo kameralne - na gości czeka 12 stolików i to jedynie przez 2,5 godziny dziennie, 5 dni w tygodniu. Kuchnia oczywiście regionalna - włoska, ale odkryta na nowo i podrasowana, co w oczach międzynarodowego jury dało lokalowi miano najlepszej restauracji na świecie. 

Trudno się więc dziwić, że o miejsce w kameralnej gospodzie Franciszkanów jest niezwykle trudno. O ile ktoś nie korzysta z usług concierge’ a potrafiącego zdziałać cuda, musi się przygotować na przynajmniej trzy miesiące oczekiwania i to tylko jeśli ma się refleks. Wszystko dlatego, że pierwszego dnia każdego miesiąca o godzinie 10 (GMT +1) otwierane są rezerwacje z terminem na za cztery miesiące. Tym samym przed południem 1 lipca będzie możliwość zarezerwowania stolika na październik. Chętnych będzie pewnie cała masa, a więc wolne stoliki znikną najpewniej w mgnieniu oka. 

Wybierając się na kolację do tego miejsca, można skomponować posiłek wybierając pozycje z karty, ale też można wybrać jedno z dwóch popisowych zestawów degustacyjnych. Wtedy ceny za posiłek dla jednej osoby zaczynają się od 1330 zł (z napojami). 

u

Najbardziej smakuje Hiszpania 

Na drugim miejscu uplasowała się restauracja El Celler de Can Roca w hiszpańskiej Gironie (północno-wschodnia część kraju). Kuchnia jest katalońska, ale kreatywnie rozwinięta, co zasłużyło na trzy gwiazdki Michelin. 

Cena menu degustacyjnego zaczyna się od 890 zł od osoby. Czas oczekiwania na stolik jest jeszcze dłuższy niż w Osteria Francescana. System rezerwacyjny sugeruje, że obecnie nie ma możliwości zarezerwowania miejsca, a z początkiem kolejnego miesiąca otworzą się rezerwacje z terminem na za 11 miesięcy. Pomóc może tylko zapisanie się na listę oczekujących na wcześniejszy termin, albo pomoc sprawnego concierge’ a. 

Co warto podkreślić, w pierwszej dziesiątce najlepszych restauracji na świecie znaleźć można aż trzy hiszpańskie restauracje. Oprócz wspomnianej El Celler de Can Roca, jest też Mugaritz z San Sebastian (7 miejsce) i Asador Etxebarri z Axpe (10 miejsce). 

W Nowym Jorku potrzebny jest refleks 

Na tegorocznym podium znaleźć też można nowojorską restaurację Eleven Madison Park. Nazwa pochodzi wprost od adresu na Manhattanie naprzeciwko parku Madison Square niedaleko Empire State Building. Posiłki komponowane są z lokalnych, świeżych składników czerpiąc inspirację z tradycji kulinarnych Nowego Yorku. 

Cena menu degustacyjnego to równowartość 1160 zł za osobę (bez napojów). Na stolik czekać trzeba 28 dni lub zapisać się na listę rezerwową. Codziennie otwierane są rezerwacje z terminem na za 28 dni. Aby zarezerwować wymarzony stolik, trzeba więc zdążyć przed innymi chętnymi. Już na tym etapie goście informowani są, że rachunek obejmuje wszystkie koszty, a napiwki nie są ani oczekiwane, ani nie zostaną przyjęte przez obsługę. 

Najtańszy smak z najwyższej półki w Limie 

Najtańszą ofertę w gronie 10 najlepszych restauracji na świecie znaleźć można w Limie (Peru). To lokal o nazwie Central, gdzie na gości czeka peruwiańska kuchnia z najwyższej półki. Cena menu degustacyjnego to od 375 do 470 zł za osobę (bez wina). Czas oczekiwania na pierwszy wolny stolik to niecały miesiąc, choć aby zarezerwować idealnie pasującą datę i godzinę, obsługa restauracji sugeruje dokonanie rezerwacji z dwumiesięcznym wyprzedzeniem. 

Stylowy luksus w centrum Rzymu. "Chodzi nie o sprzedaż, ale o styl życia":

[b]

 

 

 

 

Źródło: Lion’s Bank, wideo: x-news/ Bloomberg

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska