Na podstawie danych pochodzących z badań budżetów gospodarstw domowych zostały zsumowane wydatki ponoszone przez gospodarstwa domowe na produkty mleczarskie, do których należały m.in. mleko pitne, jogurty, sery i twarogi, napoje mleczne, śmietana oraz masło.
- Wzrost wydatków na produkty mleczarskie był bardziej dynamiczny niż wydatków na żywność ogółem, który wyniósł 4,8 proc., a środki przeznaczone na produkty mleczarskie stanowiły 14,6 proc. całkowitych wydatków na żywność ponoszonych przez gospodarstwa domowe - zauważa Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas .
Dodaje on, że w 2017 r. średnia liczba osób w gospodarstwach domowym wyniosła 2,66, co oznacza, że przeciętnie w roku na produkty mleczarskie gospodarstwo domowe w naszym kraju przeznacza 1213,60 zł.
- Wśród produktów mleczarskich w 2017 r. najbardziej dynamiczny wzrost wydatków zaobserwowano w przypadku masła - mówi Paweł Wyrzykowski.
W przeliczeniu na jedną osobę wyniosły one rocznie 77,40 zł i były o 26 proc. wyższe niż przed rokiem. Wzrost wydatków spowodowany był wzrostem cen masła, które na półkach sklepowych było przeciętnie o 31 proc. droższe niż w 2016 r. Z kolei spożycie ilościowe w przeliczeniu na jedną osobę zmniejszyło się o 7,1 proc. do 3,12 kg. Oznacza to, że jedna osoba zużywała w ciągu miesiąca ok 260 gram masła.
Wydatki gospodarstw domowych na sery dojrzewające i topione, które stanowią najważniejszą pozycję w wydatkach na produkty mleczarskie, zwiększyły się natomiast o 9,8 proc. do 103,32 zł na osobę rocznie, podczas gdy spożycie ilościowe nie zmieniło się – wyniosło 4,92 kg. Z uwagi na to, że dynamika wzrostu cen tej kategorii była mniejsza (6,8 proc.), można przypuszczać, że konsumenci wybierali produkty w wyższej jakości. Wydatki gospodarstw domowych na śmietanę zwiększyły się o 6,2 proc. do 34,92 zł na osobę, co było wynikiem wzrostu jej cen, gdyż spożycie ilościowe pozostało na tym samym poziomie 4,32 litra rocznie na osobę.
Utrzymał się obserwowany w ostatnich latach spadek ilościowego spożycia mleka pitnego. W 2017 r. jedna osoba spożyła średnio 35,88 litrów mleka, o 4,2 proc. mniej niż w poprzednim roku. W przypadku wydatków, spadek ilościowego spożycia został zrekompensowany przez wzrost cen (o 2,9 proc.) i wybór produktów z wyższej kategorii cenowej, gdyż wydatki, w porównaniu z poprzednim rokiem, wzrosły o 0,6 proc. do 80,40 zł na osobę. Spadek ilościowego spożycia zaobserwowano też w przypadku jogurtów, o 1,9 proc. do 6,2 litra na osobę, podczas gdy wydatki wzrosły o 5,1 proc. do 46,92 zł.
Należy pamiętać, że badania budżetów gospodarstw domowych obejmują wyłącznie żywność, która została zakupiona do spożycia w obrębie gospodarstwa domowego. Dane te nie uwzględniają konsumpcji żywności poza domem.