Konsumenci wydają najczęściej kilkadziesiąt złotych na żywność ekologiczną podczas jednorazowych zakupów (64% uczestników badania wybrało taką odpowiedź, 20-100 zł). Regularni konsumenci ekożywności wydają na nią większe kwoty niż okresowi (28% vs 9% deklarujących kwotę powyżej 100 zł na jednorazowe zakupy).
Większość z nas - niezależnie od przedziału wiekowego - wydaje na zakup produktów ekologicznych nie więcej niż 50 zł. Od 20 do 50 zł wydaje 37% z nas.
Najczęściej na eko zakupach sięgamy po jajka (65%), warzywa (55%) oraz owoce (46%). Autorzy raportu zaznaczają, że prawdopodobnie konsumenci mylą jaja ekologiczne z jajkami z wolnego wybiegu, ze wsi lub zielononóżkami. Dalej w raporcie czytamy też, że "ekologiczne warzywa i owoce mogą być mylone ze zwykłymi warzywami i owocami, ale kupowanymi na targowiskach lub od lokalnych rolników, tym bardziej, że warzywa i owoce są słabo oznaczone certyfikatem ekologicznym".
Po jajkach, warzywach i owocach, dalej na liście najczęściej kupowanych są wędliny, pieczywo i mięso. Informacje o żywności eko czerpiemy głównie od znajomych i rodziny - ich opinia jest dla nas najcenniejsza. Kolejne są portale i fora internetowe.
producenci ekologiczni w Polsce
Create bar charts
Jedno z pytań zadanych w badaniu brzmiało: Dlaczego nie kupujesz certyfikowanej żywności ekologicznej lub kupujesz ją rzadko? Najczęściej padała odpowiedź "Za wysoka cena/ nie jest warta swojej ceny" - 64%. Jeśli konsumenci decydują się na zakup, to dlatego, że są przekonani, iż taka żywność jest zdrowsza (69% zaznaczeń), Nie zawiera sztucznych dodatków (konserwantów, aromatów, barwników) ani antybiotyków (57%), Nie jest modyfikowana genetycznie/ bez GMO (39%).
Autorem raportu jest Instytut Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS International Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu.
liczba producentów ekologicznych w województwach
Create pie charts