
Oto właściwości jabłek. Przy tych schorzeniach warto jeść jabłka codziennie
Jabłka to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych owoców dostępnych przez cały rok. Jabłka mają wiele udowodnionych naukowo zalet, które sprawiają, że warto włączyć je do swojej codziennej diety. Eksperci wymieniają wiele korzyści z jedzenia jabłek każdego dnia, szczególnie przy niektórych schorzeniach. Sprawdź, jak jedzenie jabłek wpływa na organizm i kiedy warto jeść te owoce >>>>>

Jabłka są dobre na odchudzanie
Jabłka mogą pomóc schudnąć, dostarczają bowiem składników odżywczych, które mogą pomóc w utracie wagi lub jej kontrolowaniu. Jedzenie całych jabłek pomaga zmniejszyć apetyt a to z kolei może ułatwić kontrolowanie wagi - jeśli czujesz się pełny i nasycony, prawdopodobnie spożyjesz mniej kalorii w ciągu dnia. Polifenole - naturalnie występujący przeciwutleniacz w jabłkach - mogą pomóc w utracie wagi, a nawet mają działanie przeciwotyłościowe.

Jabłka a cukrzyca. Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść jabłka?
Zawarte w jabłkach naturalne cukry w połączeniu z błonnikiem dostarczają energii i pomagają stabilizować poziom glukozy we krwi. Cukier naturalnie występujący w jabłkach, czyli fruktoza, sprzyja długotrwałemu uczuciu sytości oraz stabilizuje poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z problemami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca czy insulinooporność.
Jedzenie jabłek może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy. Potwierdzoną naukowo korzyścią zdrowotną jedzenia jabłek jest potencjalna zdolność do zmniejszenia ryzyka cukrzycy. Według badań, jedzenie jabłek lub gruszek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 o nawet 18 procent. Co więcej, nawet zjedzenie jednej porcji jabłka lub gruszki tygodniowo wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka o 3 procent. Polifenole znajdujące się w jabłkach są powiązane z ochroną przed cukrzycą i chorobami serca.

Jabłka obniżają ciśnienie krwi
Jedzenie jabłek może pomóc obniżyć ciśnienie krwi do zdrowszego zakresu. Badania wykazały, że produkty bogate w flawanole, w tym jabłka, mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Dodatkowo substancje te mogą mieć również właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.