Jajka w mięsnym płaszczyku

(Magdalena Walczak)
Jaja pojawiają się na pewno na każdym wielkanocnym stole. Nie muszą być jednak zwykłą potrawą. Przy ich przyrządzaniu można puścić wodze fantazji.

Te jaja, otulone płaszczykiem z mięsa mielonego, zadowolą najbardziej wyrafinowane podniebienia. Do tego prezentują się naprawdę ciekawie, stanowiąc swoistego rodzaju niespodziankę, gdy w z pozoru zwyczajnie wyglądającym kotleciku mielonym odnajdujemy jajeczko.

Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:

50 dag mielonego mięsa
4 jajka na twardo
jajko surowe
4-5 łyżek kukurydzy z puszki
5 dag tartego parmezanu
czerstwą kajzerkę
małą cebulę
łyżkę ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku
olej
sól, pieprz, natkę pietruszki do przybrania

Przygotowanie:

Do mielonego mięsa wbić surowe jajko. Dodać kukurydzę, startą na tarce cebulę, parmezan oraz namoczoną w przegotowanej wodzie i odciśniętą kajzerkę. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę, podzielić na cztery części i uformować cienkie placuszki. Ugotowane na twardo jajka obrać, ułożyć na środku placuszków i zlepić brzegi, formując kształtne kule. Smażyć w głębokim oleju przez 10-15 minut, po czym osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Gotowe kule można podawać w całości bądź przekrojone na pół. Przybrać natką.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie