Te jaja, otulone płaszczykiem z mięsa mielonego, zadowolą najbardziej wyrafinowane podniebienia. Do tego prezentują się naprawdę ciekawie, stanowiąc swoistego rodzaju niespodziankę, gdy w z pozoru zwyczajnie wyglądającym kotleciku mielonym odnajdujemy jajeczko.
Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:
50 dag mielonego mięsa
4 jajka na twardo
jajko surowe
4-5 łyżek kukurydzy z puszki
5 dag tartego parmezanu
czerstwą kajzerkę
małą cebulę
łyżkę ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku
olej
sól, pieprz, natkę pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Do mielonego mięsa wbić surowe jajko. Dodać kukurydzę, startą na tarce cebulę, parmezan oraz namoczoną w przegotowanej wodzie i odciśniętą kajzerkę. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę, podzielić na cztery części i uformować cienkie placuszki. Ugotowane na twardo jajka obrać, ułożyć na środku placuszków i zlepić brzegi, formując kształtne kule. Smażyć w głębokim oleju przez 10-15 minut, po czym osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Gotowe kule można podawać w całości bądź przekrojone na pół. Przybrać natką.