Te jaja, otulone płaszczykiem z mięsa mielonego, zadowolą najbardziej wyrafinowane podniebienia. Do tego prezentują się naprawdę ciekawie, stanowiąc swoistego rodzaju niespodziankę, gdy w z pozoru zwyczajnie wyglądającym kotleciku mielonym odnajdujemy jajeczko.
Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:
50 dag mielonego mięsa
4 jajka na twardo
jajko surowe
4-5 łyżek kukurydzy z puszki
5 dag tartego parmezanu
czerstwą kajzerkę
małą cebulę
łyżkę ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku
olej
sól, pieprz, natkę pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Do mielonego mięsa wbić surowe jajko. Dodać kukurydzę, startą na tarce cebulę, parmezan oraz namoczoną w przegotowanej wodzie i odciśniętą kajzerkę. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę, podzielić na cztery części i uformować cienkie placuszki. Ugotowane na twardo jajka obrać, ułożyć na środku placuszków i zlepić brzegi, formując kształtne kule. Smażyć w głębokim oleju przez 10-15 minut, po czym osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Gotowe kule można podawać w całości bądź przekrojone na pół. Przybrać natką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji
- Ludzie zachwycają się bratową teścia Kondrata. Piszą jej, że ma niezwykłą urodę