Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajka w mięsnym płaszczyku

(Magdalena Walczak)
Jaja pojawiają się na pewno na każdym wielkanocnym stole. Nie muszą być jednak zwykłą potrawą. Przy ich przyrządzaniu można puścić wodze fantazji.

Te jaja, otulone płaszczykiem z mięsa mielonego, zadowolą najbardziej wyrafinowane podniebienia. Do tego prezentują się naprawdę ciekawie, stanowiąc swoistego rodzaju niespodziankę, gdy w z pozoru zwyczajnie wyglądającym kotleciku mielonym odnajdujemy jajeczko.

Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:

50 dag mielonego mięsa
4 jajka na twardo
jajko surowe
4-5 łyżek kukurydzy z puszki
5 dag tartego parmezanu
czerstwą kajzerkę
małą cebulę
łyżkę ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku
olej
sól, pieprz, natkę pietruszki do przybrania

Przygotowanie:

Do mielonego mięsa wbić surowe jajko. Dodać kukurydzę, startą na tarce cebulę, parmezan oraz namoczoną w przegotowanej wodzie i odciśniętą kajzerkę. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę, podzielić na cztery części i uformować cienkie placuszki. Ugotowane na twardo jajka obrać, ułożyć na środku placuszków i zlepić brzegi, formując kształtne kule. Smażyć w głębokim oleju przez 10-15 minut, po czym osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Gotowe kule można podawać w całości bądź przekrojone na pół. Przybrać natką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska