KGW "Żurawinki" działają od 2009 roku, zrzeszają 12 osób, przygotowują i promują tradycyjne potrawy na bazie lokalnych produktów, jak też rękodzieło.
Ich wyroby można kupić na jarmarkach i imprezach - nie tylko lokalnie, ale też w Minikowie, Tleniu czy Przysieku. Oprócz klusek czy bigosu przygotowują też specjały nagradzane „Perłą” jako najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy w ogólnopolskim konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". W 2022 roku była to „Kaczka po myśliwsku”, w 2021 roku konfitura z borówki czerwonej. O laury ubiegały się też kiełbasa borowiacka (I miejsce w etapie regionalnym), grzybowa polewka i zrazy z dziczyzny czy sarni grzbiet.
Przepis na Kaczkę Myśliwego
- 1 kaczka Pekinka
- Około 1 kg mięsa mielonego z dziczyzny
- 5 dag wątróbki kaczej
- 2 jabłka kwaskowate
- 5 dag suszonej żurawiny
- 5 dag rodzynek
- 2 jajka
- Sól, pieprz, majeranek, olej do pieczenia
Wykonanie kaczki myśliwskiej
- Kaczkę wytrybować z kości. Natrzeć solą i majerankiem wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce.
- Przygotować farsz. Mięso zmielić dwa razy z wątróbką, dodać przyprawy (sól, majeranek i pieprz), żurawinę, rodzynki, potarte jabłko oraz jajka. Wszystko razem wymieszać.
- Nadziać kaczkę i zaszyć wszystkie otwory.
- Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 1 godziny, podlewając powstałym sosem z kaczki.
- Podajemy na zimno z konfiturą z żurawiny.
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?