Kotlety mielone przepis babci. Jak wybrać mięso
Kotlety mielone najczęściej przygotowujemy z mięsa wieprzowego - łopatki lub szynki. Znacznie rzadziej z drobiu, wołowiny czy cielęciny. Niektórzy mieszają mięso wieprzowe z wołowym. Jeśli mamy czas i ochotę, możemy kupić mięso w kawałku i samamu je zmielić. Jeśli kupujemy mielone mięso, zwróćmy uwagę, by w składzie nie było żadnych dodatkowych substancji (czasami są dodawane, by zapobiegać utlenianiu lub przedłużać trwałość).
Przepis na mielone kotlety – 8 sztuk
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (np. z indyka)
- 1 czerstwa kajzerka
- mleko lub woda do namoczenia bułki
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki zimnej wody
- bułka tarta do obtoczenia
- smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Kotlety mielone przepis babci
Przygotowanie:
- kajzerkę namaczamy w letniej wodzie lub mleku (na 10 – 15 minut)
- cebulę ścieramy na tarce lub drobno siekamy
- mielone mięso wkładamy do dużej miski, dodajemy odciśniętą kajzerkę, surowe jajko, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. (Można też dodać inne ulubione przyprawy, np. estragon, tymianek czy oregano, ewentualnie drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek)
- mięso z dodatkami dokładnie wyrabiamy, dolewając stopniowo 1/4 szklanki zimnej wody; wyrabiamy tak długo, aż mięso wchłonie wodę i nie będzie lepić się do dłoni
- formujemy kotlety i obtaczamy je w tartej bułce
- smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju na złoty kolor
- przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 15 minut do rozgranego do 150 st. C piekarnika (daje nam to pewność, że kotlety nie będą wewnątrz niedopieczone).
Podajemy zwykle z ziemniakami (mogą być puree) i zasmażaną marchewką z groszkiem lub zasmażanymi buraczkami albo ćwikłą. Latem możemy serwować kotlety z mizerią ze śmietaną i młodymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem.
