https://pomorska.pl
reklama

Sprawdzony przepis na kotlety mielone. Jak zrobić mielone kotlety z indyka? Smaczne i pulchne kotlety mielone - przepis babci 3.02.2022

Kotlety mielone - przepis babci. Jak zrobić mielone kotlety z indyka? Tradycyjna recepta na kotlety mielone. Pomysł na pyszny obiad 23.08.21
Kotlety mielone - przepis babci. Jak zrobić mielone kotlety z indyka? Tradycyjna recepta na kotlety mielone. Pomysł na pyszny obiad 23.08.21 Polska Press
Tradycyjny przepis na kotlety mielone. Jak zrobić mielone kotlety z indyka? Smaczne i pulchne kotlety mielone - przepis babci. Pomysł na pyszny obiad. Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Niektórym pamiętającym siermiężne czasy PRL-u mogą się nie najlepiej kojarzyć, ponieważ zdarzało się, że w ówczesnych barach były przygotowywane jako „przegląd tygodnia” - z resztek mięsa, które pozostało z poprzednich dni. Na szczęście te czasy dawno minęły, w sklepach mamy pod dostatkiem różnego rodzaju mięs i możemy wybrać to, co nam odpowiada. 3.02.2022

Kotlety mielone przepis babci. Jak wybrać mięso

Kotlety mielone najczęściej przygotowujemy z mięsa wieprzowego - łopatki lub szynki. Znacznie rzadziej z drobiu, wołowiny czy cielęciny. Niektórzy mieszają mięso wieprzowe z wołowym. Jeśli mamy czas i ochotę, możemy kupić mięso w kawałku i samamu je zmielić. Jeśli kupujemy mielone mięso, zwróćmy uwagę, by w składzie nie było żadnych dodatkowych substancji (czasami są dodawane, by zapobiegać utlenianiu lub przedłużać trwałość).

Kupuj w dobrej cenie
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Przepis na mielone kotlety – 8 sztuk

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (np. z indyka)
  • 1 czerstwa kajzerka
  • mleko lub woda do namoczenia bułki
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • bułka tarta do obtoczenia
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Kotlety mielone przepis babci

Przygotowanie:

  • kajzerkę namaczamy w letniej wodzie lub mleku (na 10 – 15 minut)
  • cebulę ścieramy na tarce lub drobno siekamy
  • mielone mięso wkładamy do dużej miski, dodajemy odciśniętą kajzerkę, surowe jajko, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. (Można też dodać inne ulubione przyprawy, np. estragon, tymianek czy oregano, ewentualnie drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek)
  • mięso z dodatkami dokładnie wyrabiamy, dolewając stopniowo 1/4 szklanki zimnej wody; wyrabiamy tak długo, aż mięso wchłonie wodę i nie będzie lepić się do dłoni
  • formujemy kotlety i obtaczamy je w tartej bułce
  • smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju na złoty kolor
  • przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 15 minut do rozgranego do 150 st. C piekarnika (daje nam to pewność, że kotlety nie będą wewnątrz niedopieczone).

Podajemy zwykle z ziemniakami (mogą być puree) i zasmażaną marchewką z groszkiem lub zasmażanymi buraczkami albo ćwikłą. Latem możemy serwować kotlety z mizerią ze śmietaną i młodymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

W
Wojtas
Przepis mega spoko, wychodzą z niego prawdziwe, dobre, domowe, mielone :D Szwagrowi mega smakowały :D Do tego perełka do sobotniego obiadku i jest git

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska