W książkach kulinarnych i blogach/vlogach internetowych znajdziemy różne warianty pieczeni rzymskiej. Podstawą każdej jest jednak mielone mięso - najcześciej wieprzowe, ale znajdziecie też z mięsa indyka - i ugotowane jajka. Pieczeń jest pyszna na ciepło do obiadu i na zimno w plasterkach podana na chlebie.
Pieczeń rzymska - składniki
- 70 dag mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
- 1 surowe jajko
- 4 ugotowane jajka
- czerstwa bułka np. kajzerka lub 5 łyżek tartej bułki
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka kolendry
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- mleko
Użycie musztardy, czosnku czy chrzanu, kolendry i gałki jest opcjonalne - nie lubisz, pomiń, a pieczeń nadal będzie smaczna. Skoro mamy już potrzebne składniki, możemy przystąpić do działania.
To Cię może też zainteresować
Przepis na pieczeń rzymską krok po kroku. Jak ją zrobić? Bardzo łatwo i szybko
- Zaczynamy od namoczenia czerstwej bułki w mleku. Gdy już zmięknie, odciskamy ją i przekładamy do miski.
- Do miski z bułką dodajemy mięso i pozostałe składniki (poza ugotowanymi jajkami). Dłońmi dokładnie łączymy wszystko na gładką masę.
- Przekładamy część mięsa do podłużnej foremki (małej keksówki posmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką. Układamy jajka (oczywiście obrane ze skorupek) i przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Wierzch można posmarować musztardą.
- Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.


Wideo