
Słodycze zaraz po posiłku
Najlepsza pora na zjedzenie czegoś słodkiego jest po pełnowartościowym posiłku. To dlatego, że węglowodany najlepiej trawią się w towarzystwie białka lub tłuszczu. Zjadłeś właśnie obiad? To zjedz od razu kawałek ciasta. W ten sposób unikniesz nagłego spadku cukru, uczucia senności, a następnie znów uczucia głodu na słodkie.

Mniej kalorii
Zjadanie słodyczy wraz z posiłkiem powoduje, że zjadamy tych słodkości mniej, gdyż nie mamy w żołądku tyle miejsca. A zatem dostarczamy do organizmu mniejszą ilość kalorii.

Małe porcje
Nagłe odstawienie cukru może powodować efekt jojo, a także drażliwość, zmęczenie, apatię, niechęć i ogólnie złe samopoczucie. Dlatego spożywać cukier trzeba z głową. Podziel sobie deser, batona czy porcję ciasta na mniejsze części. Nie zjadaj wszystkiego od razu.

Popijaj zieloną herbatą
Słodycze lub deser popijaj zieloną herbatą. Ten napój zawiera katechiny, które hamują wchłanianie tłuszczu i glukozy. Dzięki temu zielona herbata pobudza metabolizm, a przez to wspomaga odchudzanie.