Zobacz wideo: Zimowe atrakcje Bydgoszczy w sezonie 2021/2022
O własne żołądki powinniśmy już zadbać podczas przygotowywania potraw. Kaloryczne dodatki zastąpmy tymi w wersji light. Do zabielenia zupy grzybowej zamiast tłustej śmietany użyjmy lekkiego jogurtu naturalnego. Zmodyfikujmy też przepis na ulubione śledzie. Zrezygnujmy natomiast z kalorycznej śmietany, oleju czy innego tłustego sosu i postawmy na dietetyczną wersję. Jogurt naturalny o zerowej zawartości tłuszczu sprawdzi się tu idealnie, a w połączeniu z pokrojonymi ogórkami, cebulką i jabłkiem, stworzy wyjątkowo delikatny i pyszny sos do śledzi.
Jakie potrawy wege przygotować na święta?
Mniej kaloryczne będą też dania w wersji wege. Jak zaznacza Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, wegetariańskie święta wcale nie muszą oznaczać rezygnacji z tradycyjnych dań. W przypadku bigosu do obowiązkowej kiszonej kapusty możemy dodać tofu, suszone: grzyby, śliwki i pomidory oraz rozmaite zioła, a zyskamy tradycyjną potrawę w nowoczesnym wydaniu. Tak przygotowane danie możemy podać z razowych chlebem bądź ziemniakami.
Ciekawą alternatywą dla mięsnego bigosu będzie także wariant z boczniakami, białą kapustą, zieloną soczewicą, jabłkiem i czerwonym wytrawnym winem. Smak całości podkreślą przyprawy: cząber, kolendra, gorczyca, tymianek, kminek i jałowiec.
Jak się nie przejeść w święta? Porady dietetyczki na kolejnych zdjęciach
