https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak się nie przejeść w święta? Mamy sprawdzone sposoby!

Małgorzata Stempinska
Stół sowicie zastawiony daniami, na które  czekamy cały rok. Na ten widok postanawiamy puścić w niepamięć dietetyczne przestrogi i oddać się rozpuście przy wigilijnym stole. A to błąd!
Stół sowicie zastawiony daniami, na które czekamy cały rok. Na ten widok postanawiamy puścić w niepamięć dietetyczne przestrogi i oddać się rozpuście przy wigilijnym stole. A to błąd! 123RF
Kapusta z grzybami, ryba w galarecie, barszcz z uszkami pierogi. To tradycyjne świąteczne menu, choć postne, może być wyzwaniem dla naszych żołądków. Co zrobić, żeby nie odmawiać sobie przyjemności, ale się nie przejeść?

O własne żołądki powinniśmy już zadbać podczas przygotowywania potraw. Kaloryczne dodatki zastąpmy tymi w wersji light. Do zabielenia zupy grzybowej zamiast tłustej śmietany użyjmy lekkiego jogurtu naturalnego. Zmodyfikujmy też przepis na ulubione śledzie. Zrezygnujmy natomiast z kalorycznej śmietany, oleju czy innego tłustego sosu i postawmy na dietetyczną wersję. Jogurt naturalny o zerowej zawartości tłuszczu sprawdzi się tu idealnie, a w połączeniu z pokrojonymi ogórkami, cebulką i jabłkiem, stworzy wyjątkowo delikatny i pyszny sos do śledzi.

To Cię może też zainteresować

Mnie kalorii w wersji wege

Mniej kaloryczne będą też dania w wersji wege. Jak zaznacza Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, wegetariańskie święta wcale nie muszą oznaczać rezygnacji z tradycyjnych dań. W przypadku bigosu do obowiązkowej kiszonej kapusty możemy dodać tofu, suszone: grzyby, śliwki i pomidory oraz rozmaite zioła, a zyskamy tradycyjną potrawę w nowoczesnym wydaniu. Tak przygotowane danie możemy podać z razowych chlebem bądź ziemniakami. Ciekawą alternatywą dla mięsnego bigosu będzie także wariant z boczniakami, białą kapustą, zieloną soczewicą, jabłkiem i czerwonym wytrawnym winem. Smak całości podkreślą przyprawy: cząber, kolendra, gorczyca, tymianek, kminek i jałowiec.

Delektujmy się każdym kęsem

Gdy już przygotujemy świąteczne potrawy, pamiętajmy, by zachować umiar w ich jedzeniu. W święta można po prostu jeść mniejsze porcje, zachować większe przerwy między posiłkami, a dodatkowo nie głodzić się. Choć tradycyjnie zazwyczaj czekamy z jedzeniem na Wigilię, to jednak 5 posiłków dziennie gwarantuje nam lepsze samopoczucie. - Delektujmy się każdym kęsem przysmaków. Gdy jemy wolniej i korzystamy z małych talerzy, jemy mniej. Za wszystko odpowiedzialny jest ośrodek sytości, który działa z opóźnieniem. - Nasz mózg dopiero po 20 minutach otrzymuje sygnał, że jesteśmy najedzeni. Dlatego jedzmy wolniej i w miarę możliwości zachowujmy odstępy między posiłkami. Najlepiej, by wynosiły one 2-4 godziny - mówi Paulina Domagała, dietetyk.

Po jedzeniu zaś warto wybrać się na spacer. Nawet najmniejsza aktywność może być pomocna.

Więcej zielonego na talerzach

Warto też zwracać uwagę, ile warzyw, owoców i ich przetworów znajdziemy wśród naszych świątecznych potraw – ich spożywanie ułatwia trawienie, a dodatkowo dostarczamy sobie cennych składników odżywczych. Kapusta z grzybami, ryba po grecku z marchewką czy barszcz czerwony na buraczkach – każde takie danie to również kolejna porcja warzyw w świątecznym menu. Eksperci przypominają, że powinniśmy ich spożywać minimum 400 gramów dziennie w 5 porcjach. Co więcej, jedną z zalecanych porcji może być szklanka soku (ok. 200 ml).

Do świątecznego menu warto też wprowadzić np. szpinak, który odżywi nas kwasem foliowym, wapniem i żelazem, a także ryboflawiną, tiaminą, czy witaminą A, B6 i K. Wspomoże również proces przemiany materii dzięki wysokiej zawartości błonnika.
Sięgnijmy też po jarmuż. To smaczne, zielone warzywo, które posłuży nam nie tylko jako dekoracja świątecznych potraw, ale przede wszystkim dostarczy naszym organizmom białko, witaminy C i K, potas, żelazo i przeciwutleniacze. Poza tym znajdziemy w nim błonnik, który pomoże zachować zgrabną sylwetkę. - Jarmuż to niezwykle cenne warzywo, smaczne i bogate w składniki odżywcze. Jego wartość odkryli także Polacy, chętnie wykorzystując w swoich kuchniach - przyznaje Katarzyna Głębocka. - Doskonałe połączenie stanowi z sałatą, bogatą w przeciwutleniacze, kwas foliowy, mangan, potas, żelazo, magnez, a także witaminy z grupy B, C i E. Dodatkowo sałata w swych rozmaitych postaciach także pięknie zaprezentuje się na stole - dodaje ekspert.

Aby podczas wspólnej biesiady spożyć mniej kalorii, warto wybierać więcej dań płynnych, takich jak barszcz, zupa grzybowa czy kompot z suszu.

Ile kalorii spożywamy w Święta Bożego Narodzenia? Podpowiada...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

w
www.i.Bialystok.pl
wycięta choinka i męczenie osła i owiec w szopce…https://youtu.be/z8MWtmcMNTg https://youtu.be/NWlO9CBhk88 https://youtu.be/MuaH5C5B2Ao Wolę weganizm = wzmacnia orga (ni) zm! Bez uzależnień, chorób, przestępczości: Święta to oszustwo kiedyś religijne dziś marketingowe by ogłupić ludzi lub wypchnąć towar ze sklepów. Sklepy maja 20-30% rocznego zysku w okresie przedświątecznym. Hipermarkety zastępują kościoły. Termin Świąt został ustalony, by pokrywał się z pogańskimi Świętami Przesilenia, według Biblii Jezus nie urodził się w grudniu, choinki to pozaborcza niemiecka tradycja (Polacy do XVII wieku stosowali chochoły - snopki - kłosy zboża odpowiednio przystrojone), post spowodowany był kończącymi się zapasami żywności w zimie itp. itd. Wycięte drzewka, zabite ryby, kupa śmieci? Czy dzisiaj Jezus tez zostałby niezrozumiany i ukrzyżowany przez ludzi, którzy określają się jako "wierzący"? V przykazanie - "nie zabijaj": Jezus, jako wegetarianin, mięso zastąpił chlebem, a krew winem, podczas ostatniej wieczerzy, zamiast żydowskiej tradycji zarżnięcia baranka, co nakazał też czynić uczniom na swoją pamiątkę! Uważajcie by wam ryba nie stanęła ością w gardle w czasie świąt pełnych alkoholu usychającej choinki i duszących się ryb w wannie :( I nie wierzcie w Mikołaja bo może okazać się pedofilem w przebraniu (to rodzice kupują prezenty)
G
Gość

po prostu mniej źreć i problemu nie ma

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska