Koronawirus atakuje nasze drogi oddechowe. Jego najpopularniejsze objawy to kaszel, duszności, gorączka, bóle mięśni, ogólne zmęczenie. Nie zawsze jednak pojawiają się wszystkie z nich. Najgorzej infekcje tego wirusa znoszą osoby z osłabioną odpornością, które mają choroby współtowarzyszące.
W jaki sposób możemy wzmocnić swoją odporność?
- unikajmy alkoholu,
- unikajmy palenia papierosów
- nie zażywajmy środków odużających
- pamiętajmy o regeneracji organizmu (wysypiajmy się)
- właściwe odżywianie (produkty bogate w składniki odżywcze i witaminy)
Eksperci szczególną uwagę zwracają na wyeliminowanie ze swojego codziennego jadłospisu surowego mięsa oraz mleka.
Nie zapominajmy o częstym myciu rąk, dezynfekowaniu blatów kuchennych, unikajmy kontaktu z innymi osobami, szczególnie tymi które kaszlą, mają gorączkę.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje stosowanie maseczek ochronnych przez osoby zakażone koronawirusem, gdyż zmniejszają one znacznie emisję wirusa do otoczenia. WHO rekomenduje też stosowanie maseczek przez osoby pozostające w bliskim kontakcie z chorymi na COVID-19.
Specjaliści z Polskiej Akademii Nauk wypowiedzieli się na temat miodu, cebuli, czosnku i witaminy C, czy są w stanie uchronić nas przed wirusem. - Nie są. Zażywanie witaminy C zaleca się osobom cierpiących na niedobory tej witaminy. Natomiast miód, cebula i czosnek mają właściwości przeciwbakteryjne i prozdrowotne. Wzmocnienie organizmu może złagodzić objawy choroby wirusowej.
