https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak to możliwe, że po winie z Lidla nie ma się kaca? Sklep tłumaczy

oprac. (d-ka)
Kraków/Nasze Miasto
Mowa o BIO winie.

- Do jego najważniejszych cech można zaliczyć redukcję siarczynów w procesie winifikacji oraz wykluczenie na etapie uprawy winorośli nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin - wyjaśnia Lidl.

Napój w gazetce kosztuje 2,49 zł, ale klient musi zapłacić więcej. Taka promocja w Biedronce [zdjęcia]

Dzięki zredukowanej ilości siarczynów, BIO wina ograniczają ryzyko wystąpienia nieprzyjemnego syndromu „dnia następnego”, potocznie zwanego kacem.

Na przestrzeni kilkudziesięciu lat powstało wiele winiarni z certyfikatem BIO, jednak aby go uzyskać należy spełnić szereg wymagań. Jednym z najważniejszych jest zakaz stosowania syntetycznych środków ochrony roślin oraz substancji z roślin modyfikowanych genetycznie. Co więcej, konieczne jest wprowadzenie rozmaitych procedur uprawy, zaczynając już od jakości samej gleby i jej odpowiedniego oczyszczenia przed zasadzeniem winorośli. Takie procesy wstępne kontrolowane są przez jedną z akredytowanych instytucji i trwają kilka lat.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska