- Do jego najważniejszych cech można zaliczyć redukcję siarczynów w procesie winifikacji oraz wykluczenie na etapie uprawy winorośli nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin - wyjaśnia Lidl.
Dzięki zredukowanej ilości siarczynów, BIO wina ograniczają ryzyko wystąpienia nieprzyjemnego syndromu „dnia następnego”, potocznie zwanego kacem.
Na przestrzeni kilkudziesięciu lat powstało wiele winiarni z certyfikatem BIO, jednak aby go uzyskać należy spełnić szereg wymagań. Jednym z najważniejszych jest zakaz stosowania syntetycznych środków ochrony roślin oraz substancji z roślin modyfikowanych genetycznie. Co więcej, konieczne jest wprowadzenie rozmaitych procedur uprawy, zaczynając już od jakości samej gleby i jej odpowiedniego oczyszczenia przed zasadzeniem winorośli. Takie procesy wstępne kontrolowane są przez jedną z akredytowanych instytucji i trwają kilka lat.
Tesco zamyka sklepy i zwalnia pracowników. Przez klientów którzy wolą Biedronkę i Lidla
Jak połączyć jogę z piciem wina? (x-news/STORYFUL):
