- Do jego najważniejszych cech można zaliczyć redukcję siarczynów w procesie winifikacji oraz wykluczenie na etapie uprawy winorośli nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin - wyjaśnia Lidl.
Dzięki zredukowanej ilości siarczynów, BIO wina ograniczają ryzyko wystąpienia nieprzyjemnego syndromu „dnia następnego”, potocznie zwanego kacem.
Na przestrzeni kilkudziesięciu lat powstało wiele winiarni z certyfikatem BIO, jednak aby go uzyskać należy spełnić szereg wymagań. Jednym z najważniejszych jest zakaz stosowania syntetycznych środków ochrony roślin oraz substancji z roślin modyfikowanych genetycznie. Co więcej, konieczne jest wprowadzenie rozmaitych procedur uprawy, zaczynając już od jakości samej gleby i jej odpowiedniego oczyszczenia przed zasadzeniem winorośli. Takie procesy wstępne kontrolowane są przez jedną z akredytowanych instytucji i trwają kilka lat.
Tesco zamyka sklepy i zwalnia pracowników. Przez klientów którzy wolą Biedronkę i Lidla
Jak połączyć jogę z piciem wina? (x-news/STORYFUL):
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Andrzej Piaseczny przeszedł operację? Wygląda na to, że chciał ukryć opatrunki...
- Kim jest córka Kowalewskiego? Gabriela idzie w ślady rodziców. Będzie wielką gwiazdą?
- Nowe wieści o tajemniczym ojcu dziecka Tomaszewskiej. Wygadała się bliska osoba
- Wszyscy patrzyli na wyeksponowane krągłości Romanowskiej. Projektant gwiazd ocenia