Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak to możliwe, że po winie z Lidla nie ma się kaca? Sklep tłumaczy

oprac. (d-ka)
Kraków/Nasze Miasto
Mowa o BIO winie.

- Do jego najważniejszych cech można zaliczyć redukcję siarczynów w procesie winifikacji oraz wykluczenie na etapie uprawy winorośli nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin - wyjaśnia Lidl.

Napój w gazetce kosztuje 2,49 zł, ale klient musi zapłacić więcej. Taka promocja w Biedronce [zdjęcia]

Dzięki zredukowanej ilości siarczynów, BIO wina ograniczają ryzyko wystąpienia nieprzyjemnego syndromu „dnia następnego”, potocznie zwanego kacem.

Na przestrzeni kilkudziesięciu lat powstało wiele winiarni z certyfikatem BIO, jednak aby go uzyskać należy spełnić szereg wymagań. Jednym z najważniejszych jest zakaz stosowania syntetycznych środków ochrony roślin oraz substancji z roślin modyfikowanych genetycznie. Co więcej, konieczne jest wprowadzenie rozmaitych procedur uprawy, zaczynając już od jakości samej gleby i jej odpowiedniego oczyszczenia przed zasadzeniem winorośli. Takie procesy wstępne kontrolowane są przez jedną z akredytowanych instytucji i trwają kilka lat.

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska