https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak zabić karpia? Jak przetrzymywać żywe ryby? Podpowiadamy

Strefa Agro
Jak przetrzymywać żywego karpia
Jak przetrzymywać żywego karpia Sławomir Kowalski / Polska Press
Czy w Waszej wannie pływa już karp? A może decydujecie się na zakup już uśmierconej ryby? Główny Inspektorat Weterynarii przypomina obowiązujące zasady.

Im bliżej do świąt Bożego Narodzenia, tym intensywniejsze przygotowania. Najwięcej czasu zabiera nam poszukiwanie prezentów i komponowanie świątecznych dań. Wśród nich jedno z głównych miejsc zajmuje karp czy inne ryby, które wybieramy na wigilijny stół. Główny Lekarz Weterynarii przypomina, że należy stosować ogólne zasady wynikające z ustawy o ochronie zwierząt.

Jak powinno odbywać się uśmiercanie ryb w punktach sprzedaży detalicznej?

Przede wszystkim "uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny polegający na minimalizacji cierpienia". Metodą wskazywaną przez GIW jest uderzenie w część czołową czaszki lub porażenie prądem. Powoduje to utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją, wyjaśnia inspektorat.

Istotne, żeby ryby były zabijane w miejscach wydzielonych, np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem konstrukcji sklepu. Chodzi o to, żeby obserwatorami nie były osoby postronne. Uśmiercanie ryb jest zabronione w obecności dzieci.

Personel punktu sprzedaży detalicznej uśmiercający ryby musi być pełnoletni. Przepisy określają również wykształcenie takie osoby - co najmniej zasadnicze zawodowe lub 3-letnie doświadczenie przy hodowli ryb.

Kiedy kupujemy żywego karpia czy inną rybę, warto wiedzieć, w jakich warunkach powinna być przetrzymywana.

  • baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach;
  • woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana wody nie rzadziej niż co 48 h
  • zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy/l wody;
  • optymalna temp. wody 10oC (+/- 5oC)
  • ryby bez widocznych uszkodzeń - ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.

Najbardziej zalecana jest sprzedaż ryb po uprzednim ich uśmierceniu. Jeśli nie ma takiej możliwości, należy zadbać o dobrostan.
Opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez konsumenta końcowego:

  • bez wody, pozwalające karpiom na wykorzystanie naturalnej wymiany gazowej przez powierzchnię skóry - zasadą stosowania takiego opakowania jest to, aby ryba nie stykała się całą powierzchnią skóry z opakowaniem, jak to np. ma miejsce, gdy ryba zostanie owinięta torbą foliową. W celu zapewnienia wymiany gazowej opakowanie powinno posiadać elementy odsuwające ciało ryby od powierzchni opakowana np. pojemniki z „ożebrowaniem” lub odpowiednio perforowany wkład z tworzywa umieszczony wokół ciała ryby. Dodatkowo torba, w której umieszczona jest ryba, musi pozostawać niezawiązana.

  • z wodą - podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb; z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do masy wody.

Przeczytaj też: Eksperci mówią, co czeka rolników w przyszłym roku

Zalecenia dla konsumenta dotyczące przenoszenia żywych ryb po zakupieniu ich w sklepie

Zaleca się:

  • aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu, niezależnie od zastosowanego opakowania był jak najkrótszy;
  • aby po zakupie żywej ryby, opakowanej w sposób opisany w pkt 5, nie zmieniać ww. sposobu opakowania w czasie dostarczania żywej ryby domu, tj.:
  • w przypadku opakowań bez wody - nie usuwać elementów pozwalających na odsuniecie ciała ryby od opakowania;
  • w przypadku opakowania z wodą, nie wylewać wody;
  • oraz w obu przypadkach nie uszczelniać opakowania, nie zawiązywać torby
  • tak, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza i tlenu.

Opakowania indywidualnie używane przez klienta w celu przenoszenia ryby żywej powinny spełniać wymagania podane w pkt. 5.

Flow Light
Infogram

Źródło: GIW

Komentarze 8

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

n
naja
Ostatnio gdzieś słyszałam jak jeden z kucharzy mówił ze u nich w domu to karpia się mocnym alkoholem zabijało , do pyszczka trochę spirytusu i odłącza się mu układ nerwowy ale czy to prawda ? nie wiem .
u
utopek

Po co zaraz zabijać? UTOPIĆ  w wannie i po karpiu!!!

K
KamilS

Karp to PRLowska tradycja. u nas na stole dorsz, tym bardziej, że ostatnio trochę na Cpt Morganie poszaleliśmy i nam starczy na kilka wigilii ryby. A karp jakoś mi się źle kojarzy z supermarketami i z tym jak się je tam "przechowuje"

t
tramwajarz
Dla mnie to horror zabić karpia. To duża ryba, patrzy na człowieka a ty musisz zabić patrząc jej w oczy. Nie złapiesz żeby walnąć w głowę raz a dobrze bo strasznie śliska. Byłem blady jak ściana.
Następnym razem postanowiłem zabić karpia prądem. Użyłem kilkunastu baterii 9V połączonych w szereg, było ze 150V. Ryba raz się chlasnęła i już się w ogóle nie ruszała, można było działać dalej ale i tak ścięcie nie było łatwe. Potem nie kupowałem już żywych karpi choć bardzo chętnie bym zjadł.

Dodam że nie byłem pewien skuteczności tej metody z prądem ale myślę że faktycznie to najbardziej humanitarna. Rybę położyć na jednym drucie i przyłożyć drugi na jak największej długości. Jeśli ktoś kupuje żywego karpia to można tę metodę zastosować.
d
dgg
to jest chore i tak bedzie zabity
Ś
ŚMIERĆ cRACOVII

Karpia najlepiej zrobić po żydowsku.

 

w
wef

Nie lepiej kupić świeże płaty lub dzwonka? Nie ma skrobania, wnetrzności, zbednego łba (jak ktoś uchy nie gotuje).

b
boze jedyny

co to za artykul ? porabalo was ? jak zabic karpia ? 

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska