Im bliżej do świąt Bożego Narodzenia, tym intensywniejsze przygotowania. Najwięcej czasu zabiera nam poszukiwanie prezentów i komponowanie świątecznych dań. Wśród nich jedno z głównych miejsc zajmuje karp czy inne ryby, które wybieramy na wigilijny stół. Główny Lekarz Weterynarii przypomina, że należy stosować ogólne zasady wynikające z ustawy o ochronie zwierząt.
Jak powinno odbywać się uśmiercanie ryb w punktach sprzedaży detalicznej?
Przede wszystkim "uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny polegający na minimalizacji cierpienia". Metodą wskazywaną przez GIW jest uderzenie w część czołową czaszki lub porażenie prądem. Powoduje to utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją, wyjaśnia inspektorat.
Istotne, żeby ryby były zabijane w miejscach wydzielonych, np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem konstrukcji sklepu. Chodzi o to, żeby obserwatorami nie były osoby postronne. Uśmiercanie ryb jest zabronione w obecności dzieci.
Personel punktu sprzedaży detalicznej uśmiercający ryby musi być pełnoletni. Przepisy określają również wykształcenie takie osoby - co najmniej zasadnicze zawodowe lub 3-letnie doświadczenie przy hodowli ryb.
Kiedy kupujemy żywego karpia czy inną rybę, warto wiedzieć, w jakich warunkach powinna być przetrzymywana.
- baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach;
- woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana wody nie rzadziej niż co 48 h
- zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy/l wody;
- optymalna temp. wody 10oC (+/- 5oC)
- ryby bez widocznych uszkodzeń - ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.
Najbardziej zalecana jest sprzedaż ryb po uprzednim ich uśmierceniu. Jeśli nie ma takiej możliwości, należy zadbać o dobrostan.
Opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez konsumenta końcowego:
bez wody, pozwalające karpiom na wykorzystanie naturalnej wymiany gazowej przez powierzchnię skóry - zasadą stosowania takiego opakowania jest to, aby ryba nie stykała się całą powierzchnią skóry z opakowaniem, jak to np. ma miejsce, gdy ryba zostanie owinięta torbą foliową. W celu zapewnienia wymiany gazowej opakowanie powinno posiadać elementy odsuwające ciało ryby od powierzchni opakowana np. pojemniki z „ożebrowaniem” lub odpowiednio perforowany wkład z tworzywa umieszczony wokół ciała ryby. Dodatkowo torba, w której umieszczona jest ryba, musi pozostawać niezawiązana.
z wodą - podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb; z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do masy wody.
Przeczytaj też: Eksperci mówią, co czeka rolników w przyszłym roku
Zalecenia dla konsumenta dotyczące przenoszenia żywych ryb po zakupieniu ich w sklepie
Zaleca się:
- aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu, niezależnie od zastosowanego opakowania był jak najkrótszy;
- aby po zakupie żywej ryby, opakowanej w sposób opisany w pkt 5, nie zmieniać ww. sposobu opakowania w czasie dostarczania żywej ryby domu, tj.:
- w przypadku opakowań bez wody - nie usuwać elementów pozwalających na odsuniecie ciała ryby od opakowania;
- w przypadku opakowania z wodą, nie wylewać wody;
- oraz w obu przypadkach nie uszczelniać opakowania, nie zawiązywać torby
- tak, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza i tlenu.
Opakowania indywidualnie używane przez klienta w celu przenoszenia ryby żywej powinny spełniać wymagania podane w pkt. 5.
Źródło: GIW