https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jakie potrawy na Wigilię? Oto lista 12 wigilijnych potraw - 18.12.2017

mz
12 wigilijnych potraw - co przygotować na Wigilię? Podpowiadamy.
12 wigilijnych potraw - co przygotować na Wigilię? Podpowiadamy. Grzegorz Dembinski
12 potraw na Wigilię. Zastanawiacie się, jakie dania przygotować na wieczerzę wigilijną? Co powinno znaleźć się na świątecznym stole? Prezentujemy listę 12 wigilijnych potraw, których nie powinno zabraknąć w Święta Bożego Narodzenia.

To już tradycja, że na wigilijny stół stawiamy 12 świątecznych potraw. Dlaczego właśnie tyle? Co powinno znaleźć się na wigilijnym stole? Wyjaśniamy.

Jakich potraw nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Przedstawiamy 12 najpopularniejszych dań na wieczerzę wigilijną.

Potrawy wigilijne: tych nie może zabraknąć na wigilijnym sto...

12 potraw na Wigilię

Dlaczego na Wigilię przygotowujemy 12 potraw? Najpopularniejszym wyjaśnieniem jest nawiązanie do 12 apostołów, którzy zasiedli do ostatniej wieczerzy z Jezusem. Jednak nie zawsze stawiono na stole aż 12 wigilijnych potraw. Według dawnych tradycji, liczba wigilijnych potrwa miała być nieparzysta. Najczęściej przygotowywano 7 - przede wszystkim z powodu ubóstwa, a także dlatego, że tyle jest dni w tygodniu i jest to także symbol całości.

Jakie dania na Wigilię?

Na Wigilijnym stole nie powinno zabraknąć karpia, barszczu oraz makowca. Jakie jeszcze dania powinny się znaleźć na wigilijnym stole? Listę tradycyjnych, 12 wigilijnych potraw prezentujemy w galerii poniżej. A jeśli nie macie czasu na przygotowywanie wigilijnych dań, możecie zamówić jedzenie. Szczegóły w materiale: Święta Bożego Narodzenia 2017. Brakuje czasu? Zamów jedzenie! [CENY W REGIONIE]

Jakich potraw nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Przedstawiamy 12 najpopularniejszych dań na wieczerzę wigilijną.

Potrawy wigilijne: tych nie może zabraknąć na wigilijnym sto...

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

u
urszula

No ja zawsze staram się gotowac to samo, tzn pierozki, kluseczki z makiem, kapucha, groch, karpiuk, zupki dwie lub trzy. Czasem pomagam sobie jakimis gotowymi przetworami jak np frykasem bo wcale nie zmienia to smaku a przynajmniej mam wiecej czasu na spedzanie czasu z rodzina bez tego kuchennego szalenstwa. A czasem robimy wszystko od podstaw jak ciasta i smiejemy sie co niemiara

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska