ZOBACZ TAKŻE: Kulisy zdrowia: Niebezpieczny cukier
(Źródło: gs24.pl)
Słodki smak pociągał ludzi od zawsze. W toku licznych eksperymentów człowiek odkrył trzcinę cukrową, a z jej wysuszonego soku wyizolował skoncentrowaną słodycz - pierwszy cukier. Dotychczas zalecane spożycie cukru wynosiło poniżej 10 procent wszystkich kalorii w ciągu dnia. Obecnym celem WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) jest zmniejszenie tej dawki do 5 procent dziennego zapotrzebowania. Ograniczenia te dotyczą wszystkich cukrów dodawanych do pożywienia oraz tych występujących naturalnie, na przykład w sokach, miodach.
Cukier biały rafinowany dostarcza organizmowi jedynie pustych kalorii. Energia dostarczana jest bardzo szybko, ale na bardzo krótki okres.
Oczywiście to niejedyny powód, dla którego powinniśmy unikać cukru. Powoduje on również nadmierną kwasowość, nadprodukcję kwasu żołądkowego, która podrażnia śluzówkę żołądka, co może doprowadzić do wrzodów. - Cukier niszczy błonę śluzową jelit, zaburzając równowagę fizjologicznej flory bakteryjnej, co może doprowadzić do grzybicy układu pokarmowego. Układ odpornościowy w 70-80 procentach działa w jelitach. Niszcząc śluzówkę jelit, osłabia się w znaczącym stopniu mechanizm odpornościowy organizmu oraz utrudnia przyswajanie substancji odżywczych, w tym białka -przybliża Olga Chaińska.
Czym zastąpić cukier? Poznaj zdrowsze zamienniki cukru [ZDJĘ...
Niestety, po tak mocnej ingerencji we florę bakteryjną jelita zaburza się proces trawienia i wypróżniania, prowadząc do zaparć. Podczas procesu trawienia cukru zużywane są znaczące ilości minerałów i witamin, więc im więcej spożywać będziemy słodyczy bądź innych produktów zawierających cukier, wzrośnie zapotrzebowanie na witaminy B, wapń, fosfor, magnez czy chrom. Nie możemy również zapomnieć o mocnym zakwaszeniu organizm przez cukier. - Przywrócić równowagę zasadowo-kwasową pomaga wapń, ale należy pamiętać, że cukier jest „złodziejem” minerałów z organizmu, w tym z kości - przyznaje Olga.
Zbyt duża ilość cukru w naszym organizmie może doprowadzić do wielu poważnych chorób. Jeśli będziemy bez umiaru słodzić herbatę i jeść słodycze, musimy liczyć się z tym, że pojawi się: próchnica zębów, cukrzyca typu 2, otyłość, nadmierny rozwój tkanki tłuszczowej, miażdżyca naczyń krwionośnych, hiperglicerydemia - zbyt duże stężenie trójglicerydów we krwi, choroby serca, problemy z trzustką.
Nadmierne spożycie cukru wywołuje zaburzenia w gospodarce mineralnej oraz procesach biochemicznych w organizmie, co objawiać się może chronicznym zmęczeniem. Jest także przyczyną poważnych schorzeń w późniejszym wieku, na przykład osteoporozy, podwyższonego ciśnienia krwi, chorób układu krążenia.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
