
JEDZENIE DUŻYCH PORCJI LODÓW NA RAZ MOŻE NAWET ZATRZYMAĆ SERCE
Napadowe objadanie się nigdy nie jest dobrym pomysłem. Szczególnie nierozsądne jest codzienne spożywanie kalorycznych, wysokotłuszczowych i ciężkich pokarmów, takich jak desery lodowe z owocami, posypkami, polewą i bitą śmietaną. Badania pacjentów z zawałem serca wykazały, że byli bardziej narażeni na atak serca lub inne poważne choroby wieńcowe w godzinach po zjedzeniu niezwykle obfitego posiłku. Pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru wpływają na organizm natychmiast po spożyciu - powodują nagły wzrost poziomu insuliny i trójglicerydów we krwi, podnoszą ciśnienie krwi i tętno oraz powodują, że płytki krwi stają się lepkie i zbite. Zbite płytki krwi mogą zatkać kanalizację serca, a zmniejszony przepływ krwi do serca może spowodować zawał serca.

LODY MOGĄ MIEĆ EGATYWNY WPŁYW NA NASTRÓJ I KONDYCJĘ MÓZGU
Pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru, takie jak lody, są szkodliwe dla mózgu. Wiele badań wykazało korelację między dietą bogatą w rafinowane cukry a upośledzeniem funkcji mózgu, a nawet pogorszeniem objawów zaburzeń nastroju, takich jak depresja.

LODY MOGĄ POWODOWAĆ TYCIE
Lody wydają się być przysmakiem dającym szczęście. Trudno się nie uśmiechać podczas ich jedzenia. Ale codzienne uśmiechy wywołane lodami mogą spowodować otyłość, cukrzycę i choroby serca. Dziesiątki badań powiązały wysokie spożycie cukru z przyrostem masy ciała.

REGULARNE SPOŻYWANIE LODÓW MOŻE ZWIĘKSZAĆ RYZYKO CHORÓB PRZEWLEKŁYCH
Przyrost wagi z powodu codziennego spożywania lodów może również nieść za sobą podwyższone ryzyko wszystkich przewlekłych problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy typu 2, chorób serca i raka.