W ostatnią niedzielę września lub pierwszą października na placu przy Muzeum Etnograficznym na włocławskich bulwarach od 2014 r. odbywał się Włocławski Targ z Darami Lata. W 2020 roku byłaby to już VII edycja. Niestety, w związku z panującą pandemią koronawirusa, zorganizowanie tego typu imprezy nie jest możliwe
Ale sezon jesienny w pełni i mamy mnóstwo warzyw i owoców. Wzorem naszych mam i babć warto więc samemu przygotować słoiczki na zimę. Dla miłośników tradycyjnych potraw, Muzeum Etnograficzne we Włocławku publikuje informacje o tym, jak na przykład gospodynie smażyły powidła, czy w jaki sposób odbywało się kiszenie kapusty.
A do czego w kuchni służył "bocian"? Służył on do mieszania powideł śliwkowych smażonych w dużych, najczęściej miedzianych garach. Specjalne mieszadła nazywane były "bocianem".
Pełna informacja na ten temat jest na stronie: http://muzeum.wloclawek.pl/cyklu-sekrety-kuchni-ludowej-smak-domowych-przetworow/
