https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jesień bez tradycyjnego jarmarku na włocławskich bulwarach. Muzeum Etnograficzne publikuje "sekrety ludowej kuchni"

Karol Poliński
Tak było na Włocławskim Targu z Darami Lata w 2019 roku.
Tak było na Włocławskim Targu z Darami Lata w 2019 roku. Archiwum
W ostatnią niedzielę września lub pierwszą października na placu przy Muzeum Etnograficznym na bulwarach we Włocławku od 2014 r. organizowany jest Włocławski Targ z Darami Lata. W 2020 roku byłaby to już VII edycja. Niestety, nie będzie.

W ostatnią niedzielę września lub pierwszą października na placu przy Muzeum Etnograficznym na włocławskich bulwarach od 2014 r. odbywał się Włocławski Targ z Darami Lata. W 2020 roku byłaby to już VII edycja. Niestety, w związku z panującą pandemią koronawirusa, zorganizowanie tego typu imprezy nie jest możliwe

Ale sezon jesienny w pełni i mamy mnóstwo warzyw i owoców. Wzorem naszych mam i babć warto więc samemu przygotować słoiczki na zimę. Dla miłośników tradycyjnych potraw, Muzeum Etnograficzne we Włocławku publikuje informacje o tym, jak na przykład gospodynie smażyły powidła, czy w jaki sposób odbywało się kiszenie kapusty.

A do czego w kuchni służył "bocian"? Służył on do mieszania powideł śliwkowych smażonych w dużych, najczęściej miedzianych garach. Specjalne mieszadła nazywane były "bocianem".

Pełna informacja na ten temat jest na stronie: http://muzeum.wloclawek.pl/cyklu-sekrety-kuchni-ludowej-smak-domowych-przetworow/

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska