Ekipa Magdy Gessler w Lublinie była w czerwcu w 2015 roku.
Kuchenne Rewolucje. Orient Express, Lublin.
Znana restauratorka odwiedziła restaurację w Lublinie. Już na samym początku dania nie przypadły jej do gustu. - Te pierogi są twarde jak kamień. Można nimi zabić. Nie ma tu ani jednej świeżej potrawy. Nie lepiej zrobić mniej, a dobrze? - pytała Magda Gessler, której nie spodobało się również to, że kucharze są absolwentami technikum samochodowego. Magdzie Gessler spodobał się za to wystrój restauracji, stylizowany na przedziały słynnego pociągu. Gessler pozytywnie oceniła nerkę duszoną na oliwie z masłem i pietruszką. Restauratorka przystąpiła do rewolucji.
Jesteś na zwolnieniu lekarskim? Po chleb możesz iść, ale na urlop nie jedź
Kuchenne Rewolucje. Orient Express [MENU]
Zupy, przystawki, dania główne i desery. Dania kuchni różnych narodów:
- Nereczki cielęce gotowane na białym winie - 20 zł
- Krewetki tygrysie w winnym sosie z dodatkiem ziół - 40 zł
- Wątróbki smażone w musie malinowym podawane na sałacie z sosem vinegrette - 14 zł
- Sałatka z panierowanym serem camembert, prażonymi orzechami włoskimi i dresingiem żurawinowym - 19 zł
- Tradycyjna zupa cebulowa z dodatkiem białego wina i świeżych ziół serwowana z grzanką zapiekaną z serem - 10 zł
- Polędwica wołowa w sosie Dijon sugerowana z talarkami ziemniaczanymi i grillowanymi warzywami - 38 zł
- Łosoś w sosie szczawiowym proponowany z ziemniakami z wody i fasolką szparagową - 24 zł
- Mus czekoladowy aromatyzowany rumem z dodatkiem wiśni - 15 zł
- Sałatka z pomarańczą i pieczonym kurczakiem - 19 zł
- Golonka bawarska proponowana z kapustą zasmażaną z chrzanem i opiekanymi ziemniakami - 16 zł
- Glazurowane miodem i anyżem pikantne żeberka proponowane z pieczonymi ziemniakami - 14 zł i modrą kapustą Połówka kaczki w sosie wiśniowo – mandarynkowym z jabłkiem faszerowanym żurawiną proponowana z warzywami z pieca i spetzlami - 38 zł
- Fałszywa zupa z żółwia - 13 zł
- Tradycyjne Tagine z wołowiny z dodatkiem warzyw, mięty i migdałów w miodzie proponowane z kaszą kus kus z dodatkiem rodzynek - 37 zł
- Deser Copa Melba z dodatkiem musu malinowo-miętowego i likieru jajecznego - 12 zł
- Zupa borowikowa z łazankami - 15 zł
- Zapiekana pierś z kurczaka z suszonym pomidorem i mozzarelą z sosem czosnkowym - 23 zł
- Pierś z kurczaka w winnym sosie z kaparami proponowana z dodatkiem fasolki szparagowej aromatyzowanej miętą i puree ziemniaczanym - 18 zł
- Stek ze schabu z kością proponowany z glazurowaną papryką z balsamico i opiekanymi ziemniakami - 23 zł
- Sznycel po wiedeńsku proponowany z frytkami i sałatką z kiszonych ogórków - 25 zł
- Pepper steak podawany na glazurowanej papryce z balsamico, proponowany ze smażonymi kurkami z suszonymi pomidorami i frytkami - 62 zł
- Strudel jabłkowy z dodatkiem migdałów i rodzynek serwowany na kremie angielskim - 12 zł
- Pielmieni w stylu Orient Express - 19 zł
- Pierogi Ruskie z wody okraszone boczkiem i cebulą z kwaśną śmietaną - 15 zł
- Tradycyjny befsztyk tatarski - 20 zł
- Sałatka Orient Express - 21 zł
- Medaliony wieprzowe w sosie z grzybów leśnych proponowane z warzywami z wody i puree ziemniaczanym - 21 zł
Wideo: Magda Gessler o polskich restauratorach: Ludzie nie znają podstawowych zasad gotowania