Gospodarstwo prowadzą Katarzyna i Wojciech Przybylscy, a "kacze święto" było pierwszym, które się tu odbyło.
Podczas spotkania miłośnicy dobrego jadła spotkali się z profesjonalistami i dowiedzieli wielu kulinarnych ciekawostek. Nie zabrakło degustacji.
Katarzyna Przybylska wraz z Wojciechem Grześkowiakiem pokazali jak kaczkę się trybuje i nadziewa, z kolei Piotr Celtycki, pasjonat kuchni historycznej pokazał jak przyrządza się kaczkę... w glinie.
Czytaj także:
https://pomorska.pl/jest-nowa-ksiazka-propagujaca-paluckie-jadlo-a-to-jest-wysmienite/ar/9970480O pieczywie, kaczynie i zdrowym odżywianiu sporo opowiadał dr Józef Sadkiewicz z Akademii Sadkiewicza w Bydgoszczy.
Podczas całej imprezy można było podglądać pokazy carvingu prowadzone przez Dorotę Zwolińską i Annę Daroszewską z "Owocowego ogrodu".
Wśród zaproszonych gości znalazła się także Jadwiga Smolińska, autorka książek kulinarnych i dwukrotny gość programu ,,Ewa gotuje". Krótki rys historyczny o kaczce na Pałukach przedstawił mieszkaniec regionu, czyli Krzysztof Leśniewski, również autor książki "'Kuchnia Pałucka".
Jeśli chodzi o degustację skosztowaliśmy: wspomnianą kaczkę pieczoną w glinie, kaczkę faszerowaną, udka kacze pieczone, rosół z kaczki z makaronem domowej roboty, czerninę z kluchami na pyrach, a także pierogi oczywiście z kaczym farszem.