Przygotowana przez nią zupa tajska była wyśmienita. Znana z surowości jurorka Magda Gesler nie szczędziła 24-letniej studentce warszawskiej AWF słów pochwały. W drugiej części programu w nagrodę włocławianka została zwolniona z udziału w kolejnej konkurencji. Ba, to ona rozdawała karty.
Karina Zuchora znana jest we Włocławku głównie z sukcesów sportowych. Najpierw uprawiała lekkoatletykę, a konkretnie biegi przełajowe, później strzelectwo. I naturalną koleją rzeczy było to, że po ukończeniu nauki w Zespole Szkół Samochodowych we Włocławku, placówki do której się przeniosła z Liceum Ziemi Kujawskiej, bo były tam dobre warunki do uprawiania strzelectwa, wybrała Akademię Wychowania Fizycznego w Warszawie.
Skąd wzięła się jej pasja do gotowania i pieczenia? Wybuchła w Warszawie, gdy Karina Zuchora rozpoczęła studia na AWF. - Miałam w akademiku przez ścianę kuchnię, więc często gotowałam - mówi. - W domu rodzinnym moje kucharzenie nie przekonywało domowników. Na studiach rozwinęłam skrzydła. Zaczęłam eksperymentować z nowymi produktami, coraz więcej gotować i czytać o przygotowywaniu potraw.
Więcej informacji z Włocławka na mmwloclawek.pl
Karina nie skończyła szkoły gastronomicznej. Pierwsze lekcje gotowania i pieczenia, jak każda dziewczyna, pobierała u mamy i babci. Ale to była tradycyjna kuchnia kujawska. A Karina od zawsze szukała w kuchni nowych smaków. - W ogródku mieliśmy warzywa, więc na różne sposoby próbowałam je przyrządzać - wspomina swoje pierwsze doświadczenia w kuchni.
Dziś też przyznaje, że nie gotuje zgodnie z przepisami. Zawsze coś dodaje od siebie. Jej specjalnością są mięsa, ale też świetnie przyrządza warzywa, uwielbia robić różnego rodzaju pasty.
Kto namówił ją do udziału w telewizyjnym show kulinarnym? Koleżanki, dla których gotowała w warszawskim akademiku, głównie współlokatorka, która była testerką jej eksperymentów kulinarnych i odkryła, że Karina ma pasję, talent i to wszystko, co liczy się w telewizyjnym show z gotowaniem w roli głównej.
Karina Zuchora tej decyzji nie żałuje. - Przygoda życia - mówi o swoim udziale w programie. Więcej mówić na ten temat na razie nie może, bo zobowiązuje ją umowa ze stacją telewizyjną.
Plany włocławianki? Nie są już związane ze sportem,ale z gotowaniem. Marzeniem Kariny Zuchory jest otwarcie knajpki, ale nie we Włocławku, lecz w Warszawie. - Tego marzenia nie porzucę tak, jak kiedyś biegania - zapewnia.
"MasterChef" to kulinarne show, po raz pierwszy wyemitowane przez stację BBC w 1990 r. Od tamtej pory program doczekał się edycji w 35 krajach na całym świecie, bijąc rekordowe wyniki oglądalności.Kucharze amatorzy walczą w nim o tytuł mistrza kuchni, nagrodę pieniężną w wysokości 100 tysięcy złotych i kontrakt na wydanie autorskiej książki kucharskiej.Finaliści "MasterChefa" to ludzie, którzy nigdy nie gotowali profesjonalnie, ale swoją ogromną pasją i entuzjazmem często przewyższają zawodowych kucharzy.
Czytaj e-wydanie »