https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Każdego dnia kuchnia w Radziejowie przygotowuje 120 obiadów. Z deserem

Szefowa kuchni Alina Janiak (od prawej), obok Beata Skonieczka i Katarzyna Łąkowska.
Szefowa kuchni Alina Janiak (od prawej), obok Beata Skonieczka i Katarzyna Łąkowska. Jolanta Młodecka
Miejski Zespół Szkół - to szkoła podstawowa, gimnazjum oraz przedszkole. W sumie ponad ośmiuset uczniów, plus nauczyciele, personel. Dwie stołówki - jedna w zespole przy ul. Szkolnej, druga - w przedszkolu przy ul. Polnej.

W tej przy ul. Szkolnej każdego dnia przygotowywanych jest średnio 120 obiadów: zupa, drugie danie, deser.

- Staramy się w miarę możliwości spełniać życzenia dzieci i przygotowywać im obiady takie, jakie lubią, ale zawsze zdrowe - zapewnia dyrektor Remigiusz Koźmiński. - Smakują im, bo są chętnie zjadane.

Obiad w stołówce MZS kosztuje ucznia 4,50 zł, dla personelu jest to 6 złotych. - Oczywiście, wielu uczniów dostaje obiad za darmo. Są dofinansowane przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej, a także ośrodek gminy Radziejów, bo dzieci z tych terenów też się u nas uczą - dodaje dyrektor Koźmiński.\

ZOBACZ: Tyle zarabiają Polacy za granicą [STAWKI]

Ważnym dodatkiem żywieniowym jest szklanka mleka oraz owoce i warzywa, serwowane w pakietach: jabłka, owoce sezonowe, marchewka, rzodkiewki, papryka i inne. To w ramach programu, który ma zachęcić dzieci do ich jak najczęstszego spożywania.

A komu mało, może sobie dokupić coś w szkolnym sklepiku. Coś zdrowego i smacznego.

Pogoda na dzień (16.10.2016) | KUJAWSKO-POMORSKIE
TVN Meteo Active

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska