Sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji - tego dotyczy jedna z trzech wspomnianych przyjętych projektów ustaw. "Projekt tworzy zachęty podatkowe dla producentów rolnych uzyskujących dodatkowe przychody z przetwarzania produktów rolnych domowym sposobem".
W myśl projektu rolnik będzie mógł sprzedać żywność (wytworzoną w ramach rolniczego handlu detalicznego) do zakładów prowadzących handel detaliczny, w tym do sklepów, restauracji czy stołówek. Nowe przepisy mają wejść w życie po 14 dniach od daty ich ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.
- Kwota przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych podniesiono do 40 tys. zł.
- Można korzystać z opodatkowania 2%. ryczałtem od ewidencjonowanych przychodów ze sprzedaży określonych produktów roślinnych i zwierzęcych, przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy.
- Zniesiono ograniczenia wielkości sprzedaży do ilości, która może być sprzedawana w ramach rolniczego handlu detalicznego, zgodnie z przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
KGW szybko zarejestrujesz. I możesz starać się o dotacje
Według wyliczeń ministerstwa, w Polsce działa obecnie ok. 21 tys. kół gospodyń wiejskich w ramach kółek rolniczych i kolejnych kilka tysięcy jako zespoły ludowe i stowarzyszenia (powstałe po 2004 r.). Łącznie ponad milion osób w ramach KGW. Propozycje rządu określają formy i zasady dobrowolnego zrzeszania się w kołach. Przepisy, które mają wejść w życie dzień po ogłoszeniu w Dzienniku Ustaw, zakładają szybką rejestrację KGW i wsparcie ich działalności na rzecz rozwoju przedsiębiorczości na terenach wiejskich oraz kultywowanie folkloru i polskiej tradycji.
Koła gospodyń mają być organizacjami z osobowością prawną, samorządnymi, społecznymi organizacjami mieszkańców wsi, niezależnymi od innych organizacji społeczno-zawodowych rolników (kółek rolniczych), a także od administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego.Taka samodzielność pozwoli kołom starać się o wsparcie finansowe ze środków publicznych - dotacji.
Produkcja żywności na małą skalę z ułatwieniami
Trzeci projekt ustawy przyjęty przez Radę Ministrów to ten o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Chcesz prowadzić produkcję żywności na małą skalę? Nie będzie już obowiązku sporządzania i przedkładania powiatowemu lekarzowi weterynarii do zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu, tak zakłada projekt.
"Chodzi o podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią lub działalność marginalną, lokalną ograniczoną". Zgodnie z proponowanymi przepisami nie będzie obowiązku zatwierdzenia przez powiatowych inspektorów sanitarnych lub granicznych inspektorów sanitarnych zakładów prowadzących produkcję i wprowadzanie na rynek żywności. Dotyczy to żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego. "Chodzi o produkcję odbywającą się w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, gdzie regularnie przygotowuje się żywność, aby wprowadzić ją do obrotu", podaje ministerstwo rolnictwa. Nowe rozwiązania mają wejść w życie 1 stycznia 2019 r.
Teraz dalsza droga legislacyjna.
Źródło: MRiRW