Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 4 odcinek 33 - Biskupin

Za nami I etap siódmej edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa regionów”. Celem jest wyłonienie najlepszej potrawy regionalnej w Polsce. 18 września na terenie w Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie zmierzyły się panie z powiatu nakielskiego
- I miejsce - KGW "Wieszkowianki" za gęś faszerowaną kaszą i grzybami leśnymi
- II miejsce KGW w Wielu za czarninę z szarymi kluskami z Doliny Noteci
- III miejsce KGW Szaradowo za pałucką czerninę z owijonką
Zespoły, które zostaną najwyżej ocenione w powiecie przechodzą do etapu II, tj. półfinału. Każdy zespół będzie o tym powiadomiony telefonicznie lub przez e-mail do 15 października 2022 r. KGW, których potrawy zostaną zakwalifikowane do III etapu (finału), zostaną o tym poinformowane w dniu półfinału podczas wydarzenia zorganizowanego w danym województwie.
Za I miejsce jest nagroda: 25 000 zł i wyjazd dla 5 członków KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.