https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kolorowe jajka faszerowane

Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić wzdłuż na połówki i ostrożnie wyjąć żółtka.
Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić wzdłuż na połówki i ostrożnie wyjąć żółtka.
Jajka to podstawowy składnik wielkanonych potraw.

Składniki:

6 jajek, 3/4 szklanki gęstej śmietany, sól, świeżo zmielony pieprz, pęczek bazylii, łyżeczka soku z cytryny, łyżka oleju, pomidor, łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżka keczupu, łyżeczka musztardy, pół łyżeczki curry, pół pęczka szczypiorku, 2 pęczki natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić wzdłuż na połówki i ostrożnie wyjąć żółtka. Następnie żółtka utrzeć ze śmietaną, przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Masę żółtkową podzielić na 3 części. Bazylię opłukać, osuszyć i posiekać listki. Następnie wymieszać z sokiem z cytryny, olejem i z jedną porcją masy żółtkowej. Przygotowaną pastę przełożyć do czterech połówek jajek. Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Drugą porcję masy żółtkowej wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz z keczupem i przełożyć do czterech połówek jajek, a następnie posypać kostkami pomidora. Ostatnią porcję pasty żółtkowej wymieszać z musztardą oraz z curry i przełożyć do pozostałych połówek jajek. Szczypiorek opłukać i posiekać. Natkę również umyć i osuszyć. Przygotowaną zieleninę umieścić na dużym półmisku i ułożyć na niej faszerowane jajka.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska