Składniki:
6 jajek, 3/4 szklanki gęstej śmietany, sól, świeżo zmielony pieprz, pęczek bazylii, łyżeczka soku z cytryny, łyżka oleju, pomidor, łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżka keczupu, łyżeczka musztardy, pół łyżeczki curry, pół pęczka szczypiorku, 2 pęczki natki pietruszki
Sposób przyrządzania:
Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić wzdłuż na połówki i ostrożnie wyjąć żółtka. Następnie żółtka utrzeć ze śmietaną, przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Masę żółtkową podzielić na 3 części. Bazylię opłukać, osuszyć i posiekać listki. Następnie wymieszać z sokiem z cytryny, olejem i z jedną porcją masy żółtkowej. Przygotowaną pastę przełożyć do czterech połówek jajek. Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Drugą porcję masy żółtkowej wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz z keczupem i przełożyć do czterech połówek jajek, a następnie posypać kostkami pomidora. Ostatnią porcję pasty żółtkowej wymieszać z musztardą oraz z curry i przełożyć do pozostałych połówek jajek. Szczypiorek opłukać i posiekać. Natkę również umyć i osuszyć. Przygotowaną zieleninę umieścić na dużym półmisku i ułożyć na niej faszerowane jajka.