Komisja Europejska prognozuje. Przewidywania dla Polski mogą zaskoczyć

Redakcja
pixabay.com
Znamy prognozy produkcji mięsa drobiowego na ten rok . Jak wypada Polska? Sprawdź też: Kury mogą już dziś wychodzić z kurników. Ale ... W krajach unijnych produkcja drobiu ma wzrosnąć o 3% do 15 mln 127 tys. ton.

Według prognoz Komisji Europejskiej, Producentów Drobiu i Pasz, powodem wzrostu będą kurczęta rzeźne, ich mięsa będzie o 4,3% więcej niż w 2016 roku. Indyki? Ich produkcja podskoczy o niespełna jeden procent. Ze względu na grypę ptaków, aż o 7,3% spadnie produkcja mięsa kaczego.

 

Eksperci zapowiadają, że produkcja drobiu nad Wisłą wzrośnie aż o 17%, a brojlerów kurzych o 19,5%! Weźmy pod uwagę, że spodziewana skala wzrostu u żadnego z pozostałych czternastu największych producentów nie przekracza pięciu procent!

 

- Prognozy KE są szokująco wysokie. Przy nasyconym rynku europejskim, ograniczeniach eksportu na rynki krajów trzecich oraz spadającej z roku na rok cenie żywca w kraju nie wydaje się, aby te szacunki mogły się sprawdzić - komentuje Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

 

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie