Zobacz wideo: Remont deptaku przy al. Ossolińskich w Bydgoszczy.
Organizatorem konkursu jest Wydział Rolnictwa i Biotechnologii UTP, a konkretnie Pracownia Roślin Ozdobnych i Warzywnych oraz Pracownia Botaniki, Ekologii i Architektury Krajobrazu.
- Quinoa, czyli komosa ryżowa zaliczana jest do żywności o wyjątkowo bogatym składzie ilościowym i jakościowym, tzw. superfoods - mówi dr inż. Alicja Tymoszuk z UTP. - Nie bez powodu nazywana jest „złotem Inków”, „świętym zbożem Inków” czy „matką zbóż”. Pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka, a potrawy z niej wykonywane cieszą się coraz większą popularnością wśród osób świadomie odżywiających się.
Jakie są walory tej rośliny? - Przede wszystkim zawiera wysokiej jakości białko z dużą ilością aminokwasów egzogennych i może być alternatywą białka zwierzęcego w diecie wegetarian - mówi dr inż. Alicja Tymoszuk. - Jest także źródłem węglowodanów, witamin z grupy B. E, C oraz D oraz cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jej nasionach znajduje się też wysokie stężenie flawonoidów. Komosa ryżowa posiada właściwości przeciwnowotworowe, nie ma glutenu, a przez to, że posiada niski indeks glikemiczny i polecana jest cukrzykom.
Komosą ryżową zajęli się też bydgoscy naukowcy z UTP.
- Prace hodowlane nad uzyskaniem nowych odmian, które dawałyby wysoki plon w naszym klimacie prowadzi dr hab. inż. Krzysztof Gęsiński, prof. UTP z Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii - mówi dr Alicja Tymoszuk. - Bada także możliwości wykorzystania komosy ryżowej jako paszy dla zwierząt, czy w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Dowiedz się więcej o konkursie kulinarnym UTP na danie z komosy ryżowej - przejdź do galerii.
