Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konkurs Cukierniczo-Piekarniczy 2015. Pomysły zamienili w lukier i masę! [zdjęcia]

Katarzyna Paczewska; fot. Jarosław Pruss [email protected]
Pingwiny, bałwanki, śnieżynki, domki z piernika, a nawet śmietankowa... skocznia narciarska. Co ta młodzież nie wymyśli, by wygrać konkurs.

Wspaniały zapach ciasta czuć było wczoraj w podziemiach Kujawsko-Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy. W pracowniach pracowali młodzi cukiernicy z Bydgoszczy, Grudziądza i Inowrocławia.

Na blatach stały przeróżne kolorowe misie, gwiazdki, sanki  i choinki, które drobnymi narzędziami w ciszy formowali i wykańczali uczniowie. Wszyscy w białych fartuchach z siateczkami na głowach walczyli o zwycięstwo w konkursie cukierniczo-piekarskim.

A było o co. Wśród nagród był tablet, zestaw słuchawkowy, a nawet "szpiegowska" kamera długopisowa. Wszyscy uczestnicy otrzymali także pamiątkowe dyplomy, którymi będą mogli pochwalić się przed przyszłymi pracodawcami lub powiesić kiedyś w swojej cukierni.

Wypiec  zwycięstwo
- Najbardziej pracochłonne są figurki - przekonuje Natalia Wabiszewska, uczennica ZSR w Inowrocławiu, która pracuje w "Piekusiu". - To mój pierwszy konkurs. Chciałam spróbować czegoś nowego i wykazać się.

- Czasu nie jest ani dużo, ani mało - uważa Łukasz Piłat(twórca śmietanowej skoczni) z ZSZRiP w Grudziądzu i Zakładu Cukierniczo-Piekarskiego "Elżbieta Stawińska". - W zeszłym roku zająłem trzecie miejsce.

- Jest okazja, by się sprawdzić  - dodaje Sylwia Wojtasińska, także z ZSR w Inowrocławiu i Piekarni "Piotr Jóźwiak". - Część elementów mogłam zrobić wcześniej. Dla mnie jednak najtrudniejsze było wykonanie podstawy konstrukcji.

- Mój tort będzie miał trzy smaki: gorzka czekolada, biała i z mascarpone - wymienia Kamil Winiarz _z Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy i Cukierni "Staropolska". _Pomiędzy znajdą się wiśnie. - Na wierzchu śnieg, drzewa i ludziki, które będą się wspinały do góry.

Promują młodych z pasją
- Poziom z roku na rok jest coraz wyższy - ocenia Roman Sikora, przewodniczący komisji konkursowej, a także komisji egzaminacyjnej w zawodzie piekarz-cukiernik przy Kujawsko-Pomorskiej Izbie Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy. - Młodzież ma większy wybór barwników i surowców. Sprzęt specjalistyczny też jest coraz lepszy. Prace są dzięki temu ładniejsze i ciekawsze.

- Celem konkursu jest doskonalenie umiejętności cukierniczych i ciastkarskich - wyjaśnia Izabela Goślińska, wicedyrektor Izby. - Chodzi o upowszechnianie tradycji polskiej kuchni i wypieków. Promowanie młodzieży z pasją. Rozbudzanie i rozwijanie ich zainteresowań.

- Młodzież chętnie startuje, bo mają już wizję egzaminu na czeladnika - wyjaśnia Grażyna Błażejczak,wicedyrektor Zasadniczej Szkoły Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Grudziądzu, która kibicowała wczoraj dwójce swoich uczniów. - Mogą poznać miejsce i sprawdzić się. Nabierają dzięki temu doświadczenia.

Zwycięzcy Konkursu Cukierniczo-Piekarniczego zorganizowanego przez Kujawsko-Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy
I miejsce
Michał Pietryszek - Zasadnicza Szkoła Zawodowa Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy i Cukiernia Staropolska

II miejsce
Alicja Piórkowska - Zasadnicza Szkoła Zawodowa Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Grudziądzu i Zakład Piekarsko-Cukierniczy Marek Makowski

III miejsce
Natalia Wabiszewska - Zespół Szkół Rzemiosła w Inowrocławiu i Jacek Cieśliński - "Piekuś"

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska