Wspaniały zapach ciasta czuć było wczoraj w podziemiach Kujawsko-Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy. W pracowniach pracowali młodzi cukiernicy z Bydgoszczy, Grudziądza i Inowrocławia.
Na blatach stały przeróżne kolorowe misie, gwiazdki, sanki i choinki, które drobnymi narzędziami w ciszy formowali i wykańczali uczniowie. Wszyscy w białych fartuchach z siateczkami na głowach walczyli o zwycięstwo w konkursie cukierniczo-piekarskim.
A było o co. Wśród nagród był tablet, zestaw słuchawkowy, a nawet "szpiegowska" kamera długopisowa. Wszyscy uczestnicy otrzymali także pamiątkowe dyplomy, którymi będą mogli pochwalić się przed przyszłymi pracodawcami lub powiesić kiedyś w swojej cukierni.
Wypiec zwycięstwo
- Najbardziej pracochłonne są figurki - przekonuje Natalia Wabiszewska, uczennica ZSR w Inowrocławiu, która pracuje w "Piekusiu". - To mój pierwszy konkurs. Chciałam spróbować czegoś nowego i wykazać się.
- Czasu nie jest ani dużo, ani mało - uważa Łukasz Piłat(twórca śmietanowej skoczni) z ZSZRiP w Grudziądzu i Zakładu Cukierniczo-Piekarskiego "Elżbieta Stawińska". - W zeszłym roku zająłem trzecie miejsce.
- Jest okazja, by się sprawdzić - dodaje Sylwia Wojtasińska, także z ZSR w Inowrocławiu i Piekarni "Piotr Jóźwiak". - Część elementów mogłam zrobić wcześniej. Dla mnie jednak najtrudniejsze było wykonanie podstawy konstrukcji.
- Mój tort będzie miał trzy smaki: gorzka czekolada, biała i z mascarpone - wymienia Kamil Winiarz _z Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy i Cukierni "Staropolska". _Pomiędzy znajdą się wiśnie. - Na wierzchu śnieg, drzewa i ludziki, które będą się wspinały do góry.
Promują młodych z pasją
- Poziom z roku na rok jest coraz wyższy - ocenia Roman Sikora, przewodniczący komisji konkursowej, a także komisji egzaminacyjnej w zawodzie piekarz-cukiernik przy Kujawsko-Pomorskiej Izbie Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy. - Młodzież ma większy wybór barwników i surowców. Sprzęt specjalistyczny też jest coraz lepszy. Prace są dzięki temu ładniejsze i ciekawsze.
- Celem konkursu jest doskonalenie umiejętności cukierniczych i ciastkarskich - wyjaśnia Izabela Goślińska, wicedyrektor Izby. - Chodzi o upowszechnianie tradycji polskiej kuchni i wypieków. Promowanie młodzieży z pasją. Rozbudzanie i rozwijanie ich zainteresowań.
- Młodzież chętnie startuje, bo mają już wizję egzaminu na czeladnika - wyjaśnia Grażyna Błażejczak,wicedyrektor Zasadniczej Szkoły Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Grudziądzu, która kibicowała wczoraj dwójce swoich uczniów. - Mogą poznać miejsce i sprawdzić się. Nabierają dzięki temu doświadczenia.
Zwycięzcy Konkursu Cukierniczo-Piekarniczego zorganizowanego przez Kujawsko-Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy
I miejsce
Michał Pietryszek - Zasadnicza Szkoła Zawodowa Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy i Cukiernia Staropolska
II miejsce
Alicja Piórkowska - Zasadnicza Szkoła Zawodowa Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Grudziądzu i Zakład Piekarsko-Cukierniczy Marek Makowski
III miejsce
Natalia Wabiszewska - Zespół Szkół Rzemiosła w Inowrocławiu i Jacek Cieśliński - "Piekuś"
