https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Konkurs „Ziemniak w kuchni fusion” w Minikowie. Takie dania można zrobić z ziemniaków

Agnieszka Romanowicz
Ziemniaki ubite z jogurtem, masłem albo śmietaną i często z dodatkiem świeżych ziół - jest kilka sposobów na puree
Ziemniaki ubite z jogurtem, masłem albo śmietaną i często z dodatkiem świeżych ziół - jest kilka sposobów na puree Janusz Wójtowicz
Z ziemniaków można stworzyć wiele dań. Tę różnorodność promuje konkurs organizowany w Minikowie, w którym stawia się na połączenie tradycji z nowoczesnością. Zapisy trwają, a my sprawdzamy, czy warto jeść ziemniaki i jakie dania można z nich zrobić.

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zaprasza do udziału w konkursie „Ziemniak w kuchni fusion”, który odbędzie się 22 września 2024 r. w godz. 9 – 13.15 w ramach targów „Bary Lata – Dary Jesieni” w Minikowie.

- Celem konkursu jest promocja potraw z ziemniaków, przygotowywanych w ramach kuchni fusion, które pozwolą odkryć potencjał kulinarny tego, wydawałoby się „oklepanego” warzywa – wyjaśniają organizatorzy.

Zapisy trwają do 18 września. Nagroda za pierwsze miejsce wynosi 1000 zł, za drugie – 600 zł, a za trzecie – 400 zł.

Balans między tradycją a nowoczesnością

- Wskazane jest przygotowanie dania, które w unikalny sposób łączy elementy tradycyjnej kuchni z współczesnymi trendami żywieniowymi, takimi jak zdrowa żywność, diety roślinne czy innowacyjne techniki kulinarne – informują organizatorzy.

Jury oceni nie tylko smak i zapach dań, ale też estetykę i związek z kuchnią fusion. Liczyć się będzie kreatywne połączenie składników. - Komisja powinna ocenić, jak skutecznie dania łączą elementy różnych tradycji kulinarnych. Należy zwrócić uwagę na sposób, w jaki uczestnik wykorzystuje ziemniaka jako główny składnik, ale zestawia go z nietypowymi składnikami, często pochodzącymi z innych kultur – wyjaśniają pomysłodawcy. Kolejnym kryterium oceny będzie innowacyjność smakowa. - Jury powinno ocenić czy smaki w daniach harmonijnie współgrają, mimo że pochodzą z różnych tradycji kulinarnych – wyjaśnia KPODR. Pod uwagę jurorzy wezmą też balans tradycji i nowoczesności. - Czy równowaga między tradycją a nowoczesnością została zachowana – uściślają organizatorzy.

Wysoka kaloryczność ziemniaków to mit

Ziemniaki są popularne w całym kraju, choć niesłusznie tracą z powodu mitu o wysokiej kaloryczności.

- Ziemniaki zawierają niewiele kalorii – w porcji 100 g jest to zaledwie 73 kcal, czyli znacznie mniej niż w takiej samej porcji kaszy czy makaronu – porównuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. - Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit, ułatwia trawienie, a także pomaga w walce z nadwagą i otyłością poprzez zwiększanie objętość treści pokarmowej, a co za tym idzie daje uczucie sytości.

Co można zrobić z ziemniaków?

Upodobania Polaków do ziemniaków dzieli Wisła. Warszawiacy lubią, gdy ziemniak jest jasny i rozsypuje się na talerzu. Na Kujawach i Pomorzu klienci oczekują żółtego miąższu i zwięzłości po ugotowaniu. Wszyscy cenią ziemniaki za wspaniały smak, szybką obróbkę i mnogość zastosowań. Nie możesz sobie przypomnieć, co można zrobić z ziemniaków? Sprawdź listę poniżej, a to i tak nie będzie jeszcze wszystko…

Dania z ziemniaka

  • zapiekanka
  • tarta
  • frytki
  • chipsy
  • puree
  • kluski z ziemniaków gotowanych
  • kluski z ziemniaków surowych
  • farsz
  • babka
  • sałatka
  • knedle
  • krokiety
  • kartoflanka
  • placki ziemniaczane
  • ziemniaki pieczone
  • ziemniaki smażone
  • ziemniaki parzone
  • ziemniaki gotowane
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska