Pomysłodawcą i organizatorem prestiżowego konkursu kulinarnego jest „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”. Niebawem w Mroczy kolejna odsłona tego wydarzenia. Trwają zapisy uczestników. Chęć udziału zainteresowani muszą jednak zgłosić najpóźniej do 28 listopada, do godz. 16. Można to zrobić elektronicznie lub bezpośrednio w biurze Lokalnej Grupy Działania przy ul. Powstańców Wielkopolskich 6 w Nakle.
Święto regionalnej kuchni
Organizatorzy przekonują, że warto to zrobić. - To wyjątkowa okazja, by wspólnie celebrować kulinarne tradycje obu regionów etnograficznych znajdujących się w obrębie powiatu nakielskiego - tłumaczą.
Wyjaśniają, że celem kulinarnych zmagań jest m. in. integrowanie miłośników dziedzictwa Krajny i Pałuk oraz promocja i ocalenie od zapomnienia lokalnych produktów i potraw, które od pokoleń wzbogacają krajeńskie i pałuckie stoły.
To Cię może również zainteresować
Wyzwanie rzucono sołectwom z powiatu nakielskiego, Kołom Gospodyń Wiejskich, lokalnym organizacjom i stowarzyszeniom, a nawet druhom z OSP.
Na walizkach
Przed laty konkurs jeździł po gminach. Gościł m. in. w podbydgoskim Zamościu i na Witosławskich Impresjach Ludowych w gminie Mrocza. Potem na kilka lat osiadł w Nakle stając się częścią Jarmarku św. Wawrzyńca. Pandemia sprawiła jednak, że jarmark się nie odbywał i konkurs znów musiał ruszyć w teren.
Zawitał najpierw do Ślesina koło Nakła, potem do świetlicy wiejskiej w podszubińskim Wolwarku. Rok temu krajeńskie i pałuckie specjały serwowano w Centrum Kultury i Biblioteki w Kcyni. W tym roku wybór padł na Mroczę.
Właśnie tu w sobotę 7 grudnia, w hali sportowo-widowiskowej, podczas Festiwalu Tradycji i Smaku, jury wybierze najpyszniejsze krajeńskie i pałuckie dania. Przy okazji zrobić będzie można świąteczne zakupy, bo w tym samym czasie od godz. 10 do 14 trwać będzie w Mroczy doroczny Jarmark Świętego. Mikołaja.
Zioła, kapusta i piernik
A na jakie smaki postawili w tym roku organizatorzy konkursu kulinarnego? Pierwsza kategoria to zioła w kuchni. Potrawy, przetwory, napary przygotowane z wykorzystaniem ziół charakterystycznych dla regionu Krajny i Pałuk. W programie konkursu są także „kapuściane wariacje” czyli potrawy i przetwory z kapustą w roli głównej. Kategoria trzecia to pierniki tradycyjne.
Laureaci liczyć mogą na nagrody rzeczowe, a wszyscy uczestnicy konkursu na drobne upominki. Bywały lata, że konkursowe jury miało do oceny ponad 50 potraw regionalnych. Jak będzie w tym roku? Przekonamy się już niebawem.
W Szubinie też smakowicie
Jednak smakowicie w najbliższym czasie będzie nie tylko w Mroczy. Muzeum Ziemi Szubińskiej zaprasza w piątek 29 listopada o godz. 17 na imprezę pt. „Boże Narodzenie wokół stołu”. W programie wydarzenia m. in. wystawa, degustacje i pokaz kulinarny w wykonaniu Szymona Brukwickiego, eksperta kulinarnego z Nakła, założyciela Akademii Rozwoju Kulinarnego.
Z kolei w niedzielę 1 grudnia muzeum w Szubinie zaprasza dzieci i dorosłych na bezpłatne warsztaty dekorowania pierników. Jak pięknie to zrobić podpowie Leszek Malak. Początek zajęć – godz. 15. Liczba uczestników jest niestety ograniczona dlatego organizatorzy proszą o wcześniejsze zapisy chętnych. Można to zrobić pod nr tel. (52) 384-24-75.
