MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kontrole żywności po nowemu. IJHARS zajmie się całym łańcuchem od pola do stołu

Oprac. AGW
pixabay.com/congerdesign
Taką zmianę zapowiedział we wtorek minister rolnictwa. Jan Krzysztof Ardanowski uważa, że fuzja kontroli jakości żywności w jednej wyspecjalizowanej instytucji – Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych poprawi efektywność, a kontrole będą prowadzone przez jeden organ w sposób kompleksowy.

Teraz jeszcze jakość żywności kontrolują 2 instytucje: w sklepach sprawdza Inspekcja Handlowa, a na wcześniejszych etapach obrotu – IJHARS. Od 1 lipca sytuacja zmieni się. - Zakończył się proces legislacyjny i 25 lutego br. Prezydent RP Andrzej Duda podpisał znowelizowaną ustawę o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Nowe przepisy wchodzą w życie 1 lipca 2020 roku – przekazał 25 lutego minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Od tej daty kontrole będą wyłącznie w rękach Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Rolnicy mają wiele zastrzeżeń wobec sprowadzanej żywności, która trafia na polski rynek, wypierając krajowe produkty.

- Od lipca jedna inspekcja będzie badała żywność na etapie producenta, przetwórcy, importu i sklepów detalicznych. Będzie to pełna kontrola żywności „od pola do stołu”. Przyłączenie do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych części Inspekcji Handlowej sprawia, że kontrola będzie obejmowała kompleksowo wszystkie etapy: produkcję, import, przetwórstwo, transport, przechowywanie i handel. To nowa jakość - zapewnia szef resortu.

Minister przypomniał o możliwości zgłaszania przypadków fałszowania, błędnego oznakowania żywności. - Taka postawa pozwoli na eliminowanie zachowań nieetycznych w całym łańcuchu żywnościowym.

Kodeks Etyki Żywnościowej

Resort podaje, że o dokumencie dyskutowano z przedstawicielami organizacji zajmujących się produkcją żywności i jej obrotem oraz specjalistami z zakresu etyki gospodarczej i żywnościowej. Kodeks Etyki Żywnościowej nawiązuje do opisywanych w okresie międzywojennym przez Maurycego Allerhanda dobrych obyczajów kupieckich, do których odsyłał przedwojenny Kodeks spółek handlowych.

Nie jesteśmy w stanie kontrolować wszystkiego. Siłą rzeczy kontrole zawsze będą wyrywkowe i dlatego tak ważne jest stosowanie zasad etyki w całym łańcuchu żywnościowym przez wszystkich jego uczestników – podkreślił minister.

Tomasz Chróstny, prezes UOKiK: - Po zmianach Inspekcja Handlowa będzie się mogła skoncentrować na kontroli jakości, bezpieczeństwa i oznakowania produktów nieżywnościowych, np. paliw, zabawek, ubrań czy sprzętu elektronicznego oraz usług. Tak jak dotąd będzie także udzielać porad konsumentom i pomagać im w polubownym rozstrzyganiu sporów z przedsiębiorcami.

Główny inspektor JHARS Andrzej Romaniuk: - Uzyskaliśmy wzmocnienie osobowe i organizacyjne. Przechodzi do nas pięć specjalistycznych laboratoriów i około 150 osób – podkreślił szef inspekcji.

Źródło: MRiRW

Nieuczciwi producenci mogą być karani nie tylko finansowo. Dotkliwe będzie publikowanie pełnych nazw nieuczciwych producentów oraz szczegółowych danych dotyczących zakwestionowanych produktów.

Ardanowski: - W ubiegłym roku wyeksportowaliśmy żywność o wartości około 32 mld euro. Naszą strategię opieramy na najwyższych standardach jakości żywności. Chcemy też, aby żywność, która trafia na polski rynek była żywnością bezpieczną i wysokiej jakości

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska