https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Koronawirus szaleje. Jak epidemia odbija się na rolnictwie i cenach?

s
Wirus, przed którym drżą Azja i Europa, wpłynie m.in. na ceny wieprzowiny. Mięso w Chinach dochodzi do rekordowego poziomu, i jest coraz rzadszym widokiem. Dodajmy, że Chińczycy nadal walczą również z afrykańskim pomorem świń.- Rozwój sytuacji w Chinach związanej z rozprzestrzenianiem sie koronawirusa, w krótkim okresie, może mieć niekorzystne reperkusje dla europejskiego rynku wieprzowiny jak i dla wielu innych sektorów - wskazuje Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej. Jak podkreśla, skomplikowaną sytuację złagodziło wprowadzenie „zielonego korytarza” dla przewozu żywności oraz środków produkcji dla rolnictwa, a zwłaszcza produkcji zwierzęcej.
Wirus, przed którym drżą Azja i Europa, wpłynie m.in. na ceny wieprzowiny. Mięso w Chinach dochodzi do rekordowego poziomu, i jest coraz rzadszym widokiem. Dodajmy, że Chińczycy nadal walczą również z afrykańskim pomorem świń.- Rozwój sytuacji w Chinach związanej z rozprzestrzenianiem sie koronawirusa, w krótkim okresie, może mieć niekorzystne reperkusje dla europejskiego rynku wieprzowiny jak i dla wielu innych sektorów - wskazuje Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej. Jak podkreśla, skomplikowaną sytuację złagodziło wprowadzenie „zielonego korytarza” dla przewozu żywności oraz środków produkcji dla rolnictwa, a zwłaszcza produkcji zwierzęcej. pixabay.com
Według ostatnich danych (26.02) na całym świecie odnotowano 80 419 przypadków zakażeń koronawirusem. Epidemia rozszerza się na coraz więcej państw. Koronawirus, zwany też wirusem z Wuhan, który przenosi się drogą kropelkową, uderza nie tylko w turystykę, ale wpływa na międzynarodowy rynek. W Chinach zamknięto lokale gastronomiczne, sklepy świecą pustkami - zaczyna brakować żywności. Z hukiem spadł eksport wielu azjatyckich produktów.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Komentarze 9

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

W
Wiedza nie plotka

WHO już dawno opublikowało listę najbardziej szkodliwych czynników dla człowieka

AZBEST , PLUTON , i MIĘSO

Ograniczajcie spożywanie nafaszerowanego antybiotykami i chemią mięsa ograniczycie choroby

G
Gość
26 lutego, 17:25, Gość:

Co za brednie wirus atakuje tylko ludzi redaktor to niedouczony ćwok

cała gazeta to niemieckie ćwoki

G
Gość
26 lutego, 12:33, Gość:

Mniej mięsa więcej zdrowia tak to działa

Wiosną nie będzie nie tylko mięsa, ale i zboża, chleba, produktów na wydzielone wegańskie dania. Ludzie będą jeść, co popadnie. I oby było, co jeść.

G
Gość

Co za brednie wirus atakuje tylko ludzi redaktor to niedouczony ćwok

G
Gość

Jest okazja zeby podniesc padline w sklepach wolowina kielbasy zielone poplesniale smierdzi na kilometr bedzie jeszcze wiecej gnic mysliwska kielbasa w eklerku smakuje jak mydlo

G
Gość
26 lutego, 14:54, Gość:

co tam ceny jak tego co sprzedają w sklepach juz od dawna jeść się nie daje. te pseudo szynki i wędlinki kosztują krocie a smakują jak trociny

ale z uśmiecham na ustach wpierniczasz dalej?

G
Gość

co tam ceny jak tego co sprzedają w sklepach juz od dawna jeść się nie daje. te pseudo szynki i wędlinki kosztują krocie a smakują jak trociny

B
Bangier
26 lutego, 12:33, Gość:

Mniej mięsa więcej zdrowia tak to działa

Właśnie zjadłem golonke i czuje się nadzwyczajnie zdrowo

G
Gość

Mniej mięsa więcej zdrowia tak to działa

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska