Główny Urząd Statystyczny przyjrzał się naszym talerzom. Jeden z wniosków? W 2016 podskoczyło spożycie wołowiny. Kiedy dwa lata temu przeciętny Kowalski zjadł 1,2 kg, rok później na jedną głowę przypadało 2,1 kg.
Sprawdź też:Żniwa 2017. W trzech województwach zostało sporo do zebrania. Przez aurę
Generalnie mięso cieszyło się większym wzięciem, niż rok wcześniej (z 70,9 kg na 73,4 kg na mieszkańca).
Nadal na stołach króluje wieprzowina, jednak jej spożycie spadło (2015: 41,4 kg, 2016: 40,8 kg). Wzrosła za to popularność drobiu, w skali roku mowa o dodatkowych 2 kg.
W polskich domach częściej płynęło mleko. W zeszłym roku jeden mieszkaniec kraju wypił 222 litry, to o 9 litrów wyższy wynik niż w 2016. Jeśli chodzi o masło, na jedną osobę przypadło 4,7 kg.
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!
Nieznacznie, ale jednak - bo, po o kilogram - wzrosło średnie spożycie warzyw i owoców. Rzadziej jednak sięgaliśmy po ziemniaki (2015: 100 kg, 2016: 97 kg).
Czytaj:Zbiory jabłek będą najniższe od dziesięciu lat
SCRIPT !function(e,t,s,i){var n="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName("script"),d=o[0],r=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=r+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var a=e.createElement("script");a.async=1,a.id=s,a.src=i,d.parentNode.insertBefore(a,d)}}(document,0,"infogram-async","//e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js");
Jajka? W ubiegłym roku zjedliśmy po jednej sztuce więcej (145), niż w 2015.