Maj obfituje w imprezy kulinarne. Kolejna w niedzielę 27 bm., na ul. Powstańców Wlkp w Nakle. Swe kramy rozstawią rzemieślnicy, a gospodynie z Krajny i Pałuk serwować będą smakołyki. A, że potrafią znakomicie zadbać o podniebienia gości panie pokazały kilka dni temu w Minikowie, gdzie odbył się wojewódzki finał konkursu "Smaki Regionów".
Wśród potraw nominowanych do nagrody "Perła 2012", której wręczenie odbędzie się jesienią w Poznaniu, podczas targów Polagra-Food, znalazły się dobrze znane w Nakle krówki cioci Tekli, specjał Iwony Pyry z Mrozowa.
Ale nagród i wyróżnień posypało się w Minikowie więcej. Nagrody za napoje regionalne otrzymali: Arleta Bruska z Michalina za majowy mniszek z melisą i miętą, Aleksandra Minda z Olszewski za nalewkę świąteczną i Tomasz Pasieka za drzewianowskie piwo pszeniczne. Wyróżniono nalewkę z płatków róży autorstwa Zofii Bruskiej z Suchar.
W innych kategoriach kulinarnych reprezentanci naszego powiatu także zostali dostrzeżeni przez jury. Gospodynie z Bnina wyróżniono za roladę z kurczaka w galarecie, a Katarzynę Pyrę z Sadek za mus dyniowo-jabłkowy.
Wśród potraw regionalnych drugie miejsce zajęła zupa szparagowa i gulasz z sarny zgłoszone przez stowarzyszenie z Olszewki i Lubaszcza, a trzecie - polewka piwna z twarogiem i królik na dziko (KGW w Michalinie). Dwa wyróżnienia trafiły do Ślesina, do zajazdu WIK i spółki NESTARTO.
Czytaj e-wydanie »