Mobilne restauracje zaparkują w sobotę i niedzielę (19-20 marca) w godz. 12-21 na sępoleńskim targowisku. Zabiorą mieszkańców w kulinarną podróż w ramach I Festiwalu Food Trucków w naszym mieście. Będzie można spróbować najróżniejszych pyszności takich jak azjatyckie pierożki dim sum, pad thai, meksykańskie quesadille, gruzińskie chinkali, czy hiszpańskie churros.
- Organizatorzy dokładają starań, by obecne na wydarzeniach food trucki serwowały różne od siebie dania. Są przedstawiciele kuchni chińskiej, tajskiej, meksykańskiej, gruzińskiej, ukraińskiej, węgierskiej. Nie brakuje streetfoodowych klasyków i dań orientalnych, przekąsek na słodko i słono. Dania przygotowywane są według autorskich przepisów, często z domowymi sosami lub nietuzinkowymi dodatkami – opowiada Magda Okulewicz, współorganizatorka wydarzenia.
Oprócz doznań kulinarnych, przewidziane są atrakcje dodatkowe, takie jak zawody jedzenia na czas, głosowanie na najsmaczniejszego food trucka festiwalu, rodzinna gra terenowa, strefa chilloutu, czy strefa dla najmłodszych.
Food trucki, czyli restauracje „na kółkach” to coraz bardziej popularna oferta gastronomiczna, głównie w większych miastach Polski. Można je spotkać w samochodzie lub przyczepce.
- Te współczesne mini restauracje wyróżniają się swoją identyfikacją i wąskim, ale dopracowanym menu. Ich twórcy to osoby z pasją, które dbają o świeże składniki i ich staranny dobór. Dania przygotowywane są na miejscu. Choć niektórym osobom food trucki wciąż kojarzą się z samochodami gastronomicznymi z lat 80. i 90., to wystawcy biorący udział w Festiwalu Smaków Food Trucków, prezentują zupełnie nową jakość – zaznacza Okulewicz.
Wstęp na imprezę jest bezpłatny.
Oto pełna lista food trucków:
- Pan Baozi – chińskie bułeczki baozi
- Gruzin – specjały kuchni gruzińskiej
- Czebureki – krymskotatarskie pierogi
- Wheel Meal – kuchnia meksykańska
- Jack Burger – burgery
- Para Buch – azjatyckie pierożki dim sum
- Kultowe Zapiekanki – klasyka polskiego street foodu
- Kapsalon Pomorze – holenderskie kapsalony
- Zebra Burger – burgery
- Chinkali – gruzińskie chinkali
- Churros Amigos – hiszpańskie paluchy
- Food Cab – zapiekane buły
- Nood-Lee – makarony z woka
- Belgijki – frytki duże, grube i chrupiące
- Świnki Trzy – kanapki z szarpaną wieprzowiną
