W 2020 r. skup żywca wieprzowego (w wadze żywej) w województwie kujawsko-pomorskim wyniósł 203,8 tys. ton (8,7 procent skupu krajowego). To o 29 procent więcej niż w 2019 roku, ale o 7 procent mniej niż dziesięć lat wcześniej.
W 2020 r. w naszym regionie skupiono 52,8 tys. ton żywca wołowego (6,8 procent skupu krajowego) i było to o 17,9 procent mniej niż przed rokiem i o 48,8 procent więcej niż w 2010 r.
Utrzymuje się wysoki import żywych świń. W 2019 r. zdominowała go Dania (91,7 procent). Ponad 91 procent importowanej trzody stanowią prosięta i warchlaki do 50 kg. Według GUS wpływa na to spadek pogłowia loch prośnych w Polsce i ograniczenie krajowej produkcji prosiąt.
Z powszechnego spisu rolnego z 2020 r. wiadomo, że pogłowie trzody chlewnej w województwie kujawsko-pomorskim wyniosło 1125,6 tys. sztuk (8,5 procent to lochy).
Pogłowie bydła w województwie kujawsko-pomorskim liczyło w 2020 roku 510,2 tys. sztuk, to o 2,7 procent mniej niż przed rokiem. Większość kujawsko-pomorskiego bydła to krowy (30,3 procent), w tym 92 procent to krowy mleczne.
Takie są ceny w skupach żywca w Kujawsko-Pomorskiem
Ile hodowcy trzody i bydła mogą dostać na kujawsko-pomorskich skupach w pierwszy dzień wiosny? Sprawdźcie w naszej galerii.
