Po zakończonych eliminacjach, czas na finał w konkursie Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono”, Uczniowie razem ze swoimi nauczycielami zawodu/mistrzami szkolącymi walczą o nagrody, którymi są m.in. bon o wartości 1,5 tys. zł oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatora, patronów i partnerów.
Potrawy przygotowują uczniowie branżowych szkół I stopnia, w których prowadzone są także klasy dotychczasowej szkoły zawodowej kształcących w zawodzie kucharz, cukiernik.
"Zadaniem w pierwszym etapie było przygotowanie przez ucznia wraz z nauczycielem zawodu lub mistrzem szkolącym, autorskiej prezentacji multimedialnej dania tradycyjnego kuchni kujawsko-pomorskiej, wybranego w kategorii słone lub słodkie", wyjaśniają organizatorzy.
Komisja oceniała: nawiązanie do tradycji regionalnych kuchni kujawsko- pomorskiej, pomysłowość i kreatywność przepisu, prezentacja potrawy na podstawie zdjęć, forma przepisu, jasność, precyzyjność.
"Prace konkursowe wpłynęły z różnych zakątków województwa kujawsko-pomorskiego. Komisja konkursowa stanęła przed nie lada wyzwaniem. Wszystkie nadesłane na Konkurs prezentacje były bardzo interesujące i profesjonalnie opracowane. Niestety, z powodu ograniczonej liczby miejsc nie można było zaprosić wszystkich, którzy nadesłali zgłoszenia, dlatego wybrano zdaniem komisji najciekawsze propozycje".
Do finału Konkursu zakwalifikowało się 10 Zespołów, które przygotowały prezentacje dań pod nazwami:
- Kujawiok
- Piernik brukowiec
- Galantyna
- Zupa kwas z szarymi kluchami, kapustą i boczkiem
- Amoniaczki – ciastka Babci Heli
- Rogaliki Barcińskie
- Żurek kujawski z wieżyczką i pieczonym pierogiem faszerowanym białą kiełbasą
- Miodownik – piernik koszony z Nakła nad Notecią
- Gęsina z sosem żurawinowym, kopytkami i pieczonym jabłkiem
- Zupa szczawiówka. Cebule nadziewane fasolą
Drużyny zawodowych kucharzy i cukierników to:
- Zespół - Przemysław Kuzimski (uczeń), Jakby Kowalski (nauczyciel zawodu/mistrz szkolący) z Branżowej Szkoły I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Grudziądzu,
- Zespół - Jagoda Rajchowicz (uczennica) Adam Pokojski (mistrz szkolący) z Branżowej szkoły I Stopnia START w Toruniu
- Zespół - Agnieszka Hoppe (uczennica), Justyna Ormanowska (nauczyciel zawodu) z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy,
- Zespół - Domnika Sikorska (uczennica), Magdalena Wrzesień-Ciba (nauczyciel zawodu) z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kazimierza Wielkiego z Kruszwicy,
- Zespół - Krystyna Rogala (uczennica), Beata Woźna (nauczyciel zawodu) z Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy,
- Zespół - Agata Puzio (uczennica), Ewa Nowak (mistrz szkolący) z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Henryka Dąbrowskiego w Łabiszynie,
- Zespół - Damian Dembowski (uczeń), Hanna Michalska (nauczyciel zawodu) z Akademii Szkolnictwa AS Branżowa Szkoła I Stopnia w Inowrocławiu,
- Zespół - Weronika Kończak (uczennica), Justyna Ormanowska (nauczyciel zawodu) z Branżowej Szkoły I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy,
- Zespół - Klaudia Szumińska (uczennica), Mateusz Lamparski (mistrz szkolący) z Branżowej Szkoły I Stopnia START w Bydgoszczy,
- Zespół - Julia Tomaszewska (uczennica), Kinga Woroch (nauczyciel zawodu) z Zespołu Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach.
Finał 8 czerwca w siedzibie Izbby. Od godziny 9.30 Zespoły będą przygotowywały się do prezentacji oraz serwowania dań.
