Kupimy tańszą żywność, jeśli droga od rolnika do sklepu będzie krótsza. "Łańcuszek pośredników jest za długi"

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Mobilne sklepiki objeżdżają nasz region. Te wędliny pochodzą z rodzinnej firmy (Suchorączek, pow. sępoleński), która powstała na bazie dwóch gospodarstw należących do braci - rolników
Mobilne sklepiki objeżdżają nasz region. Te wędliny pochodzą z rodzinnej firmy (Suchorączek, pow. sępoleński), która powstała na bazie dwóch gospodarstw należących do braci - rolników Lucyna Talaśka-Klich
Udostępnij:
Drogę żywności "od pola do stołu" można nie tylko skrócić, ale i wyprostować. Byłoby to z korzyścią nie tylko dla rolników, ale i dla konsumentów.

- Gdy świnie w skupie tanieją, to jakoś spadków cen w sklepach nie widać - twierdzi Michał Dams, rolnik z Folgowa (pow. chełmiński). - Jednak jeśli surowiec drożeje, to dziwnym trafem od razu przekłada się to na podwyżki cen w handlu.

Jego zdaniem np. olej rzepakowy zaczął gwałtownie drożeć jeszcze na długo przed podwyżkami w punktach kupujących ziarno rzepaku.

- Tak nie powinno być - uważa gospodarz, który podkreśla, że po drodze "od pola do stołu" łańcuszek pośredników jest za długi, a każdy z nich chce zarobić za dużo.

Dr Andrzej Maria Faliński, niezależny ekspert ds. handlu przyznaje, że w Polsce łańcuchy dostaw są długie, ale dodaje, iż do tego dochodzą podatki i różne opłaty zabezpieczające przed ryzykiem na rynku. Poza tym koszty (np. pracy, energii) rosną.

To też może Cię zainteresować

Docenili bezpośredni kontakt z konsumentami

Coraz częściej rolnicy starają się bezpośrednio docierać z towarem do klientów.

Tak jak np. Roman Olszewski szef firmy Andrób w Suchorączku (koło Więcborka) zajmującej się przetwórstwem mięsa na niewielką skalę, który jest także właścicielem kurnika. Jego brat - Sławomir - zajmuje się produkcją trzody chlewnej. Z mięsa z własnych gospodarstw wyrabiają kiełbasy w oparciu tradycyjne, polskie receptury. Od lat sprzedają wyroby mobilnie (z food trucków), jest też jeden firmowy, stacjonarny sklepik w Mroczy.

- Pewna sieć zaproponowała nam wejście do ich sklepów, ale nie zdecydowaliśmy się na to, bo bardzo cenimy bezpośredni konktakt z klientami - mówi Roman Olszewski. - Nie chcemy z tego rezygnować, a poza tym trudno przewidzieć, co się wydarzy w handlu np. za pół roku.

- Jeśli konsumenci szukają produktów dobrej jakości, w przystępnych cenach, to powinni kupować je od lokalnych rolników, bez pośredników - mówi Marek Klonecki, rolnik z Jeżewa (pow. świecki).

Nie każdy sprzeda bezpośrednio

- Jeśli ktoś ma np. 10 hektarów kapusty, to nie sprzeda jej na targowisku - uważa rolnik z Folgowa. Dlatego - jego zdaniem - potrzebne są rozwiązania systemowe. - Nie chodzi o stałe ceny, ale o taką regulację, która zapewniłaby, że dany towar nie może być o nawet 300 procent droższy niż u rolnika. Chodzi o korelację pomiędzy cenami w skupie i w sklepie, bo wtedy także handlowcom będzie zależało, żeby rolnik dostał więcej.

Paweł Pączka, prezes Grupy Producentów Owoców Galster w Wierzchucicach (pow. bydgoski) zauważa, że sadownik otrzymuje np. 70 gr za kg jabłek, które w sklepie kosztują 3 złote, a koszt wyprodukowania wynosi ok. złotówki: - Kiedyś sadownik dostawał za owoce połowę sklepowej ceny, dziś to zaledwie jedna czwarta!

To też może Cię zainteresować

- Czas ustalić marże maksymalne, bo niektórzy handlowcy przesadzają! - twierdzi Klonecki.

- O problemach z opłacalnością produkcji będzie mowa podczas czwartkowego spotkania (20 stycznia) z liderem Agrounii - Michałem Kołodziejczakiem - które o godz. 17 rozpocznie się w świetlicy w miejscowości Skąpe (koło Chełmży) - dodał Michał Dams.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie