Składniki na zupę:
pół litra soku z kapusty kiszonej,
wywar z kości wieprzowych,
3 liście laurowe,
4 ziarna angielskie,
l 200 g mąki, 250 g śmietany,
szczypta majeranku,
cebula, 70 g boczku wędzonego,
sól do smaku.
Składniki na kluski:
200 g mąki, jajo,
150 ml mleka.
Przyrządzanie:
Gotujemy wywar z kości wieprzowych na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Do wywaru z kości wieprzowych wlewamy sok z kiszonej kapusty. Mąkę mieszamy ze śmietaną i zaciągamy wywar. Cebulę szklimy na złoto wraz z boczkiem wędzonym skrojonym w drobną kostkę. Przygotowany wywar łączymy z cebulą i boczkiem ciągle mieszając. Na koniec dosypujemy soli i majeranku do smaku. Mąkę na kluski mieszamy z mlekiem i jajkiem i odrobiną soli, a następnie łyżką nakładamy na wrzącą lekko osoloną wodę. Kluski gotujemy aż nie wypłyną. Zupę podajemy z kluskami pszennymi i listkiem mięty dla dekoracji.
Kolejnym autorem możesz być Ty, Drogi Czytelniku...