Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sadzonki, miód, owoce... Na targowisku Miejskim w Inowrocławiu ruch. Sprawdźcie jakie są tam teraz ceny

Dominik Fijałkowski
Dominik Fijałkowski
Kujawscy bartnicy handlujący na Targowisku Miejskim zapewniają bogatą ofertę pszczelich produktów
Kujawscy bartnicy handlujący na Targowisku Miejskim zapewniają bogatą ofertę pszczelich produktów Jan Szczutkowski
Na początku marca ponownie odwiedziliśmy Targowisko Miejskie przy ul. Przypadek w Inowrocławiu.

Na straganach coraz więcej wiosennych kwiatów, zwłaszcza bratków i stokrotek, wyhodowanych w szklarniach w Topoli (gm. Rojewo), Jacewie (gm. Inowrocław) i Sadłogoszczu (gm. Barcin), były też drzewka owocowe z gospodarstwa szkółkarskiego Iwony Kozaczyk z Jaksic (gm. Inowrocław).

Obok kwiatów i drzewek, klienci kupowali owoce, a także miody z pasiek rodzinnych Mariusza Tomaszewskiego i Kazimierza Strzeleckiego ze Sławska Wielkiego (gm. Kruszwica), Elżbiety i Zbigniewa Pawłowskich z Tupadeł (gm. Inowrocław). Dar pszczół to sprawdzony środek na objawy infekcji oddechowych, takie jak kaszel, katar i ból gardła, nasilające się zwłaszcza na przełomie zimy i wiosny. W ofercie bartników znajduje się również pyłek kwiatowy, mający dużą wartość odżywczą i dietetyczną.

A oto obecne ceny wynotowane na Targowisku Miejskim w Inowrocławiu:

  • ziemniaki - 2,50-3,
  • cebula - 4,
  • marchew - 4,
  • por - 3-4,
  • seler - 6,
  • pietruszka - 8,
  • główka czosnku - 2-5,
  • kapusta: kiszona - 7, główka białej (kg) - 2,50-3, główka młodej kapusty - 10,
  • główka sałaty - 5,
  • ogórki: kiszone - 10, małosolne - 25,
  • pęczek włoszczyzny - 6,
  • pęczek rzodkiewki - 2-2,50,
  • pieczarki - 10-12,
  • jabłka - 2,50-4,
  • gruszki - 4-7,
  • orzechy: włoskie - 5-10, laskowe - 12,
  • karp - 25, karp patroszony - 30,
  • szczupak patroszony - 25,
  • sum wędzony - 45,
  • halibut wędzony - 65,
  • łosoś (filet) - 70,
  • pstrąg - 30-35,
  • flądra -10,
  • płoć - 12,
  • karaś - 15,
  • leszcz - 13,
  • śledź: 12,
  • tusza - 16,
  • matias - 22,
  • dorsz atlantycki - 40,
  • sola - 25,
  • amur (filet) - 20,
  • łosoś filet - 70,
  • makrela wędzona- 27,
  • schab bez kości - 20-24,
  • boczek- 16,
  • wołowina bez kości - 49,
  • rostbef - 46,
  • łopatka - 20,
  • karkówka - 22,
  • żeberka: wołowe - 32, wieprzowe - 24,
  • szynka - 43,
  • biała surowa - 29,
  • śląska - 30,
  • kaszanka - 21,
  • ubity kurczak - 40,
  • ubita kaczka z krwią - 70,
  • jajka (szt.) - 0,70-1,50,
  • kostka masła (produkcji OSM Cuiavia) - 6,29 i 6,08,
  • litr mleka 2 proc. - 2,43,
  • miód (z uwzględnieniem gatunku i pojemności słoika) - 30-70,
  • pyłek kwiatowy - 30-55.
od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska