Tradycyjny polski rosół
Rosół to prawdopodobnie najpopularniejsza polska zupa. Jest łatwy w przygotowaniu, działa mocno rozgrzewająco, a przy tym jest lekkostrawny i po prostu smaczny. Tradycyjnie gotuje się go na mięsie z kurczaka, z dodatkiem włoszczyzny, listków laurowych i ziela angielskiego. Warto jednak eksperymentować z klasycznym przepisem, by uzyskać jeszcze lepszy smak!
Jak podkręcić smak rosołu?
Poza mięsem z kurczaka do rosołu możemy wrzucić też mięso indycze, wołowe, czy wieprzowe. Są one nieco tłustsze, dzięki czemu mamy gwarancję, że na powierzchni zupy pojawią się charakterystyczne ,,oczka”, a wywar zyska głęboką barwę. Do rosołu warto też dodać opalaną cebulkę, czy kilka sztuk suszonych (wcześniej namoczonych) grzybów, co sprawi, że zupa będzie miała głębszy, ciemniejszy kolor i wyrazisty aromat. A co z przyprawami? Poza solą i pieprzem możemy do rosołu dorzucić kawałek imbiru, kurkumy, a nawet...odrobinę octu.
Jeśli znudził ci się klasyczny makaron w rosole to zamiast niego możesz przygotować kluski lane lub kładzione – są bardzo sycące, a ich nadmiar można wykorzystać do gulaszu czy serwować z warzywami i sosem. Drugą opcją jest biały ryż – zalecany przy problemach trawiennych. Co ciekawe, w niektórych regionach Polski rosół podaje się z...ziemniakami!
Jak wykorzystać mięso z rosołu?
Nie wszyscy lubią zupy z mięsną wkładką, czasem kurczaka jest też zbyt dużo. Na szczęście jest wiele łatwych i prostych przepisów na to, by wykorzystać mięso z rosołu. W naszej galerii zdjęć znajdziesz najciekawsze inspiracje na szybkie i smaczne posiłki.