[b]Zobacz wideo: Waloryzacja 2022 - od marca podwyżki[/b]

Kilkoro uczniów trzeciej klasy o profilu biologiczno-chemicznym w I Liceum Ogólnokształcącym im. Ziemi Kujawskiej we Włocławku bierze udział w olimpiadzie „Zwolnieni z Teorii”, której celem jest między innymi nauka przedsiębiorczości i realizowania projektów społecznych.
Taki projekt przygotowali uczniowie I LO we Włocławku
Projekt zachęcający mieszkańców Włocławka do niemarnowania jedzenia, pod nadzorem Tatiany Glapiak – nauczycielki podstaw przedsiębiorczości w LZK, przygotowuje siedmioro uczniów:
- Julia Kwaśniewska,
- Oliwia Budzyńska,
- Maria Chaberska,
- Julia Chmielewska,
- Kacper Karbowski,
- Kamil Klimowski,
- Mikołaj Skoczylas
.
Uczniowie włocławskiego ogólniaka chcą pokazać, że marnowanie jedzenia jest problemem społecznym i ma złe konsekwencje dla klimatu. Nie ograniczają się jednak tylko do tego. Chcą pokazać także to, że jest wiele sposobów ratowania żywności.
- Szacuje się, że w Polsce średnio marnuje się blisko 5 mln ton żywości (!) - wynika z badań w ramach projektu PROM. „To ogromna ilość! I ten wynik pokazał nam, jak ważne jest edukowanie społeczności o tym problemie. Chcemy zmieniać złe nawyki Polaków i ograniczyć marnowanie żywności” – mówi Julia Kwaśniewska, uczennica I LO im. Ziemi Kujawskiej we Włocławku i współorganizatorka projektu ,,Wastelow(e)”.
Licealiści chcą przeprowadzić kampanię edukacyjną we Włocławku
Grupa młodych, zdolnych licealistów włocławskich postanowiła wziąć sprawy w swoje ręce i opracowała projekt w ramach olimpiady ,,Zwolnieni z Teorii”. Celem głównym projektu ,,Wastelow(e)" jest podniesienie świadomości w zakresie marnotrawstwa żywności. Pomysł zakłada edukację związaną z globalnym, społecznym i gospodarczym problemem, jakim jest wyrzucanie produktów spożywczych nadających się do konsumpcji.
Edukację na ten temat włocławscy licealiści rozpoczęli w mediach społecznościowych. Chcą też zebrać 2 500 zł, aby móc przeprowadzić kampanię informacyjną w mieście. Licealistów można wspierać poprzez zbiórkę funduszy na ten cel na portalu Allegro Lokalnie.
- Najłatwiej odnaleźć ją poprzez profil projektu na ig, fb lub tiktoku: @wastelowe. W ten sposób można też kontaktować się z organizatorami projektu, a przede wszystkim dowiedzieć się więcej o ratowaniu żywności – informuje Julia Kwaśniewska.
Pieniądze te posłużą do zorganizowania wydarzenia edukacyjnego dla mieszkańców miasta jeszcze w marcu 2022 roku. W czasie tego wydarzenia uczniowie chcą pokazać, jak można ratować żywność przed wyrzuceniem.
- Marnowanie żywności nie wiąże się jedynie ze stratą pieniędzy osoby, która tę żywność kupiła i wyrzuciła. Produkcja żywności współcześnie wiąże się z emisją dwutlenku węgla, co przyczynia się do niszczenia warstwy ozonowej wokół Ziemi. Wyrzucając żywność powodujemy, że musi być jej więcej wyprodukowane, co powoduje coraz większe zniszczenia warstwy ozonowej. To niewidoczny na pierwszy rzut oka skutek takiego działania. Każdy, ograniczając marnowanie żywności, pokazuje swoją troskę o Ziemię i nasze życie na niej - dodaje Julia Kwaśniewska.