Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Limito Grudziądz. Otworzyli nowoczesny zakład branży rybnej. Zatrudniają!

Maryla Rzeszut, Fot. SXC
W Limito w Grudziądzu planuje się przetwarzanie rocznie około 10 tys. ton ryb
W Limito w Grudziądzu planuje się przetwarzanie rocznie około 10 tys. ton ryb
Do najnowocześniejszych zakładów branży rybnej w Europie należy Limito. W Grudziądzu będzie przetwarzać rocznie po kilka tysięcy ton łososia.

Czytaj też: 300 osób zatrudni Limito w Grudziądzu. Rekrutacja rusza we wrześni

Mimo pogłosek, że Limito nie zbuduje zakładu, firma nie tylko nie poszła na dno, ale ze swoim łososiem wypływa na szerokie wody!

Limito: radzą sobie bez ulg

- Wystartowaliśmy. Od tego, ile naszych produktów przyjmie rynek, będzie zależał dalszy rozwój - mówi Tomasz Rytlewski, prezes Zakładu Przetwórstwa Ryb Limito w Grudziądzu.

- Mamy przy firmie jeszcze 3,5 ha trenu. Wybraliśmy Grudziądz, gdyż odpowiada nam lokalizacja. Jest odpowiedni teren, warunki do inwestowania i możliwość skompletowania załogi. Kupiliśmy teren od Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej wiedząc, że nie skorzystamy z ulg, jakie w niej przysługują firmom innych branż. Akurat przetwórstwa rybnego one nie obejmują.

Czytaj też: Grudziądz. Niebawem rozpocznie się budowa hal "Limito"

Przetwórnia, która już działa przy Drodze Kurpiowskiej, należy do najnowocześniejszych tego typu zakładów w Europie. Zbudował ją Mostostal Warszawa. Inwestycja pochłonęła ok. 25 mln. zł. Prowadzona tu będzie produkcja łososia norweskiego wędzonego, mrożonego, świeżego i marynowanego. Planuje się przetwarzanie rocznie około 10 tys. ton ryb.

Limito. Jeszcze zatrudniają, kogo potrzebują?

- Już zatrudniliśmy 60 osób, ale

rekrutacja trwa: na stanowiska produkcyjne, do obsługi linii technologicznych, operatorów maszyn, brygadzistów, techników utrzymania ruchu na liniach produkcyjnych

- informuje Agnieszka Haponiuk, specjalista ds. marketingu. - Już zatrudnieni zostali m.in. specjaliści od logistyki, zarządzania produkcją i jakością, pracownicy administracji, księgowi oraz informatycy. Drugi etap naboru pracowników do obsługi linii produkcyjnej planujemy na sierpień i wrzesień.

21-23 marca Limito będzie obecna w międzynarodowych targach EuroGastro w Warszawie. Firma wspiera mistrza kulinarnego Roberta Sowę. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska