Składniki na 4 porcje:
- Łosoś filet - około 1,2 kilograma
- Szklanka wyciskanego soku pomarańczowego
- Pieprz cytrynowy - około 100 gramów
- 4 gruszki
- Świeża kolendra - 1 doniczka
- Sól ziołowa- do smaku
- Oliwa - 100 mililitrów
- 3 czerwone cebule
- 1 cukinia mini
- 10 mini patisonów
- 2 papryki
Wykonanie
Łososia kroimy na 4 kawałki, marynujemy – sok pomarańczowy, pieprz cytrynowy, sól ziołowa, kolendra, tak przygotowana rybę odstawiamy na chwile aby się przeszła smakiem przypraw, gruszkę kroimy wzdłuż na niewielkie cząstki, podlewamy oliwą i dodajemy odrobinę soli ziołowe, następnie przygotowujemy szaszłyki warzywne, cebule, bakłażana, cukinię, paprykę kroimy na mniejsze kawałki i nadziewamy na wykałaczkę. Łososia razem z szaszłykiem i gruszką umieszczamy na aluminiowej tacce, i grillujemy około 12 min z dwóch stron, warzywa podczas grillowania posypujemy solą ziołową.