W czerwcu 2020 r. stado drobiu w województwie kujawsko-pomorskim liczyło 12,5 mln sztuk i wynosiło 5,8 procent pogłowia drobiu w Polsce. Znaczącą większość (92,6 proc.) w naszym województwie i w kraju stanowił drób kurzy, dalej: indyki, kaczki, gęsi, perlice i mniej popularne gołębie, strusie, przepiórki, bażanty.
Polskiemu rynkowi drobiu w 2020 r. przyjrzał się Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy.
Okazało się, że w 2020 r. przychody z przemysłu drobiowego wyniosły ok. 13 mld zł, a zatrudnienie ok. 14 tys. osób.
Z analiz Instytutu wynika, że branża stale się rozwija, a Polska stała się czołowym producentem drobiu. W 2010 r. zajmowała piąte miejsce w Unii, wtedy ubój był szacowany na 1342 ton. W 2020 r. wyniósł on 2696 ton i wywindował Polskę na pierwsze miejsce, za nami znajdują się: Hiszpania (1708 ton), Francja (1676 ton), Niemcy (1613 ton), Włochy (1389 ton), Węgry (514 ton), Rumunia (462 tony).
Zdaniem Instytutu Polska pozostanie największym producentem drobiu w Unii Europejskiej m. in. ze względu na wzrost konsumpcji mięsa drobiowego, a także na charakterystykę chowu, który jest łagodniejszy dla środowiska (mniejsze zużycie wody i mniejsza emisja gazów cieplarnianych).
Trzeba zwiększyć produkcję pasz białkowych w Polsce
Wraz z rosnącą produkcją drobiu rośnie zapotrzebowanie na pasze, także przez wojnę na Ukrainie. Zwracał na to uwagę Daniel Krauklis z Doświadczalnej Oceny Odmian w Chrząstowie podczas Forum Nasiennego w Minikowie:
- Komponenty wysokobiałkowe są ważne w paszy, tymczasem 77 procent mamy z importu. To zadanie dla rodzimego rolnictwa, żeby zwiększyć bezpieczeństwo białkowe.
Wśród propozycji jest łubin, którego w Polsce produkuje się około 130 tys. ton. Nasiona łubinu zawierają 43 procent białka i można go uprawiać na glebach klasy V i VI. Wyniki plonowania dla łubinu wąskolistnego w 2021 roku na Kujawach i Pomorzu wyniosły – 26 dt/ha, a łubinu żółtego – 10,4 dt/ha.
Wpływ paszy z udziałem łubinu na drób zbadała dr Emilia Kowalska z Politechniki Bydgoskiej. Okazało się, że zwiększanie udziału nasion łubinu w mieszankach paszowych dla niosek spowodowało mocniejsze wysycenie barwą żółtek jaj, co jest pożądane przez konsumentów.
Poza tym zastąpienie poekstrakcyjnej śruty sojowej nasionami łubinu poprawiło profil kwasów tłuszczowych z grupy omega 3 i 6 w żółtkach oraz kwasów obniżających poziom cholesterolu we krwi.
Nasiona łubinu pozytywnie wpłynęły również na drób wodny. W tłuszczu sadełkowym i podskórnym gęsi oraz kaczek był największy udział kwasów o działaniu przeciwmiażdżycowym oraz z grupy omega.
W efekcie swoich badań dr Kowalska poleca stosowanie łubinu w mieszankach pasz podawanych w gospodarstwach drobnotowarowych w chowie półintensywnym. Udział łubinu powinien wynosić od 10 do 20 procent dla kur i kaczek oraz gęsi w odchowie przed tuczem owsem.
Odmiany łubinu zalecane do uprawy na Kujawach i Pomorzu w 2022 roku:
- łubin wąskolistny
- Agat
- Bolero
- Koral
- Neron
- Regent
- Roland
- Rumba
- Tango
- łubin żółty
- Goldeneye
- Lord
- Mister
- Puma
