Z danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wynika, że uprawa lucerny na Kujawach i Pomorzu zajęła w 2022 roku ponad 12 tys. hektarów, z czego większość (9988,09 ha) uprawa lucerny mieszańcowej.
Według Wiktora Pilarczyka z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, hodowcy stawiają na lucernę, bo przykładają większą uwagę do produkcji wartościowych pasz. Na portalu KPODR podaje on: - Lucerna charakteryzuje się wysoką zawartością białka i wysoką strawnością, dlatego stała się ważnym składnikiem w zbilansowanej dawce pokarmowej. Ważną przyczyną zwiększania powierzchni zasiewów lucerny jest coraz częstsze występowanie okresów suszy w Polsce. Lucerna doskonale radzi sobie z wykorzystywaniem wód gruntowych, ponieważ posiada rozwinięty system korzeniowy sięgający nawet 5 m.
Lucerna nie wymaga też obfitego nawożenia. - W latach pełnego użytkowania potrzebuje głównie nawożenia fosforem i potasem, nawożenia azotem w zasadzie nie potrzebuje wcale – dodaje Wiktor Pilarczyk. - Przy obecnych cenach nawozów oraz innych środków do produkcji (paliwo, folia, środki ochrony roślin), które gwałtownie wzrosły, lucerna może być sposobem na obniżenie kosztów produkcji i utrzymanie opłacalności w gospodarstwach.
Z prezentacji „Innowacje w użytkowaniu lucerny” prof. Jadwigi Andrzejewskiej z Politechniki Bydgoskiej wynika, że plantacje lucerny można zakładać od wczesnej wiosny do końca lipca i użytkować przez kilka lat. Lucerna okrywa glebę przez cały rok i chroni ją przed erozją.
Lucerna chmielowa, mieszańcowa i siewna znajdują się na liście upraw wiążących azot, które są uznawane za obszar proekologiczny (EFA).
Źródło: KPODR
