3 z 5
Poprzednie
Następne
Mamy przepis na barszcz wigilijny. Przepisy krok po kroku - tradycyjny oraz Gessler i Wachowicz
Jak zrobić zakwas buraczany krok po kroku?
1. Zaczynamy od umycia i obrania buraków. Następnie kroimy je w grube plastry.
2. Układamy buraki w naczyniu - najlepiej kamiennym, ewentualnie ceramicznym czy szklanym. Ziele i liście układamy między plastrami buraków.
3. Przestudzoną wodę mieszamy z solą i tym roztworem zalewamy buraki. Niektórzy zamiast razowego chleba dodają łyżkę wody z kiszonych ogórków albo kapusty. To przyspiesza proces kiszenia buraków.
4. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na tydzień. Im nasza "mikstura" będzie miała cieplej, tym krócej trzeba będzie czekać. Jeśli zbiera się piana - zbieramy ją codziennie.
5. Roztwór jest ciemny? Czyli zakwas gotowy! Przelewamy go przez sitko z gazą. Zamknięty w słoiku wytrzyma jeszcze do Nowego Roku :)