MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
1. Zaczynamy od umycia i obrania buraków. Następnie kroimy...
fot. AGW

Mamy przepis na barszcz wigilijny. Przepisy krok po kroku - tradycyjny oraz Gessler i Wachowicz

Jak zrobić zakwas buraczany krok po kroku?

1. Zaczynamy od umycia i obrania buraków. Następnie kroimy je w grube plastry.
2. Układamy buraki w naczyniu - najlepiej kamiennym, ewentualnie ceramicznym czy szklanym. Ziele i liście układamy między plastrami buraków.
3. Przestudzoną wodę mieszamy z solą i tym roztworem zalewamy buraki. Niektórzy zamiast razowego chleba dodają łyżkę wody z kiszonych ogórków albo kapusty. To przyspiesza proces kiszenia buraków.
4. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na tydzień. Im nasza "mikstura" będzie miała cieplej, tym krócej trzeba będzie czekać. Jeśli zbiera się piana - zbieramy ją codziennie.
5. Roztwór jest ciemny? Czyli zakwas gotowy! Przelewamy go przez sitko z gazą. Zamknięty w słoiku wytrzyma jeszcze do Nowego Roku :)

Zobacz również

Fenomen Klimontowa. Futbolistki zapisały się już w historii Pucharu Tymbarku [FOTO]

Fenomen Klimontowa. Futbolistki zapisały się już w historii Pucharu Tymbarku [FOTO]

Widzewowi niewiele zabrakło do pokonania Lecha Poznań

NOWE
Widzewowi niewiele zabrakło do pokonania Lecha Poznań

Polecamy

To były łowy dla tucholskich policjantów! Ponad pół setki kierowców pędziło za szybko

To były łowy dla tucholskich policjantów! Ponad pół setki kierowców pędziło za szybko

"Bitwa regionów" 2024 w Kujawsko-Pomorskiem. Jury wybrało najlepsze potrawy

NOWE
"Bitwa regionów" 2024 w Kujawsko-Pomorskiem. Jury wybrało najlepsze potrawy

Sklep znanej sieci marketów nie zalicza już rabatów jak dawniej. Klienci oburzeni

Sklep znanej sieci marketów nie zalicza już rabatów jak dawniej. Klienci oburzeni