Wspomniana sielawa, a dokładniej wylęg tego gatunku, zasiliła nasze wody w liczbie 2,5 miliona. Poza tym mowa jest o 207 tysiącach sztuk narybku letniego szczupaka, o 660 kilogramach węgorza podchowanego (po ok. 5-20 gramów), a także o 2025 kg narybku jesiennego szczupaka (62,5 gramów).
Letni narybek sandacza trafił do wody w liczbie 63,7 tysięcy sztuk, pstrąg potokowy -13,5 tys., kroczek lina - 1100 kg oraz kroczek karasia pospolitego - 30 kg.
To też może Cię zainteresować
Tylko podczas jesienno-zimowej akcji zarybiania do jezior i rzek trafiło 2025 kg narybku szczupaka i 380 kg kroczka lina.
Gatunki ryb dobierane są do konkretnego akwenu
- Zarybienia są podstawą rybackiej gospodarki wodami oraz elementem prowadzonej przez "Wody Polskie" racjonalnej gospodarki rybackiej. Wszystko dla poprawy ichtiofauny oraz jakości wód rzek i jezior, bowiem gatunki ryb dobierane są indywidualnie do konkretnego akwenu – wyjaśnia Edyta Rynkiewicz, rzecznik prasowa RZGW w Bydgoszczy.
Dodaje, że tegoroczne zarybienia w Regionie Wodnym Noteci mają służyć też wędkarzom. Teraz RZGW udostępniamy im w sumie 61 zbiorniki wodne i 3 rzeki o łącznej powierzchni 3 tysięcy 333 hektarów.
- We wrześniu oddaliśmy w ręce wędkarzy kolejny obwód rybacki na Zalewie Nadarzyckim na rzece Piławie. To kolejne 200 hektarów wód – kończy Edyta Rynkiewicz.
