Dzień św. Marcina i Święto Niepodległości tradycyjnie już na Kujawach i Pomorzu obchodzimy w rodzinnym gronie – to wspaniała okazja, by aktywnie spędzić czas z najbliższymi, pospacerować, wybrać się na Festiwal Gęsiny w Przysieku, a na koniec wspólnie zasiąść do biesiadnego stołu.
Z pewnością nie powinno na nim zabraknąć gęsiny – to prawdziwy regionalny przysmak, mięso zdrowe i ekologiczne. Jak je przyrządzić – podpowiadają mistrz kuchni Michel Moran i marszałek Piotr Całbecki.
PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z GĘSIĄ WĄTRÓBKĄ, BOCZKIEM I SOSEM
Składniki:
• 250 g wątróbki gęsiej
• 200 g wędzonego boczku
• 1 papryka
• 1 biała cebula
• 1 łodyga selera naciowego
• kilka łyżek oliwy z oliwek
• 100 ml czerwonego wina
• sok z jagód
• łyżka masła 82 proc.
• cukier brązowy
• sól i pieprz do smaku
• kilka liści cykorii i pomidorki cherry
• rozmaryn
Przygotowanie:
Seler naciowy i cebulę kroimy w krążki, wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek, mieszamy. Kiedy zmięknie, dodajemy wino czerwone i cukier, odparowujemy na małym ogniu. Pod koniec dolewamy sok z jagód, dosypujemy sól oraz pieprz, zdejmujemy z palnika, zagęszczamy łyżką masła.
W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w grubą kostkę papryki oraz wędzony boczek, przekładamy do innego naczynia.
Czyścimy wątrobę z żył, obtaczamy w mące i układamy na tej samej patelni, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy 3–4 min z każdej strony. Wątróbka musi być lekko różowa, delikatna i soczysta.
Przygotowujemy szaszłyki z wątróbki, boczku i papryki, układamy na blasze, dodajemy gałązki świeżego rozmarynu, zapiekamy w piekarniku.
Szaszłyki układamy na liściach cykorii, z pokrojonymi na pół pomidorkami cherry, polane winnym sosem z selera naciowego, cebulki i soku z jagód.
Smacznego!

www.kujawsko-pomorskie.pl
www.czasnagesine.pl
facebook.com/WojewodztwoKujawskoPomorskie
facebook.com/czasnagesine
Organizator: Województwo Kujawsko- Pomorskie