Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina. Gotował Mateusz Gessler. Sprawdźcie przepisy

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Piotr Całbecki spotkał się z Mateuszem Gesslerem w Pałacu Dąmbskich w Toruniu, gdzie wspólnie przygotowywali cannelloni z gęsiną oraz gęsie wątróbki z gruszką.
Piotr Całbecki spotkał się z Mateuszem Gesslerem w Pałacu Dąmbskich w Toruniu, gdzie wspólnie przygotowywali cannelloni z gęsiną oraz gęsie wątróbki z gruszką. Szymon Zdziebło tarantoga.pl dla UMWKP
Święto Niepodległości coraz bliżej, a w Kujawsko-Pomorskiem świętuje się je obiadem z gęsią w roli głównej. Swój sposób na gęsinę proponuje mieszkańcom Mateusz Gessler.

- Marszałek Piotr Całbecki zaprasza mieszkańców do udziału w konkursach kulinarnych, gdzie można wygrać gęsie tuszki. W tym roku jest ich 2022 – informuje Beata Krzemińska, rzecznik prasowa marszałka województwa.
To element kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”, którą realizuje urząd marszałkowski. Zachęca ona do świętowania niepodległości wśród rodziny i przy stole, na którym gości kujawsko-pomorska gęsina.

Okazją do posmakowania gęsiny będzie 11 i 12 listopada Festiwal Gęsiny w podtoruńskim Przysieku. Organizatorzy przyciągają regionalnymi produktami, żywnością ekologiczną, rękodziełem, a przede wszystkim pokazami kulinarnymi, które poprowadzą Mateusz Gessler, Grzegorz Łapanowski, Cristina Catese i Tomasz Purol. - Towarzyszyć będą im degustacje, konkursy i muzyka na żywo - zapowiada rzeczniczka marszałka.
Marszałek Piotr Całbecki spotkał się już z Mateuszem Gesslerem w Pałacu Dąmbskich w Toruniu, gdzie wspólnie przygotowywali cannelloni z gęsiną oraz gęsie wątróbki z gruszką. Poniżej podajemy oba przepisy.

Gęsie wątróbki z gruszką

Składniki:

  • 300 g gęsich wątróbek
  • 1 gruszka (klapsa)
  • 100 g szalotki
  • 2 łyżki masła klarowanego lub tłuszczu gęsi
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1 limonki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Wątróbki oczyścić z błon i zgrubień, osuszyć na papierowym ręczniku. Gruszki pokroić w cząstki, usunąć gniazda nasienne i przesmażyć z pokrojonymi szalotkami na rumiany kolor, odstawić. Wątróbkę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez 2 minuty, dodać wcześniej przygotowaną gruszkę i szalotki, a następnie smażyć jeszcze 1 minutę. Pod koniec smażenia dodać miód, skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Cannelloni z gęsiną

Składniki:

  • 1 opakowanie cannellonni
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie szalotki
  • 1 duża biała cebula cukrowa
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 papryki czuszki
  • seler naciowy (1 gałązka – 30 g)
  • oliwa z oliwek
  • 2 duże łyżki masła klarowanego
  • 50 g masła klasycznego lurpak
  • 1l przecieru pomidorowego
  • 300 g mięsa z gęsiny, bez kości i skóry (zmielone „na grubym oczku”)
  • oregano suszone (10-20 g, w zależności od intensywności)
  • zioła prowansalskie suszone (10-12 g, w zależności od intensywności)
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • 250 g tartego sera mozzarella
  • Majeranek (5-10 g, w zależności od intensywności)
  • Bazylia (połowa doniczki)

Przygotowanie:
Kroimy cebulę w małą kostkę, podsmażamy w garnku na jednej łyżce masła klarowanego i 50 ml oliwy z oliwek. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy 2 ząbki czosnku posiekanego w drobną kostkę. Gdy zacznie się szklić, wsypujemy połowę wszystkich ziół suszonych. Po 30 sekundach, mieszamy i dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę (wielkości 0,5 cm na 0,5 cm) oraz seler naciowy. Kiedy papryka zmięknie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Następnie dodajemy posiekaną bazylię oraz połowę porcji pietruszki i gotujemy. Na oddzielnej patelni, na reszcie masła klarowanego, smażymy szalotkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Siekamy i dodajemy czosnek, następnie mielone mięso z gęsiny. Smażymy mieszając do uzyskania delikatnego koloru i dodajemy pietruszkę oraz pozostałe zioła. W zależności od ilości tłuszczu w gęsinie, w trakcie smażenia wlewamy trochę wody (aby nie była sucha). Pod koniec smażenia dodajemy masło lurpak do mięsa. Kiedy mięso lekko wystygnie faszerujemy nasze cannelloni. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu z garnka i układamy nafaszerowane cannelloni, następnie zalewamy resztą sosu. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (180 stopni). Wyjmujemy i dodajemy ser, wstawiając ponownie na około 10 minut, tak aby ser się rozpuścił. Wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy na 5-7 min, tak aby danie i zalewa się „ścieły”, a potem serwujemy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska